Staša Košarac

Očekujem da će "biti pronađeno 10 srpskih ruku u parlamentu BiH"

  • 25.10.2018. 10:02

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da očekuje da će "biti pronađeno 10 srpskih ruku u parlamentu BiH" kako bi se očuvala Republika Srpska.

"U protekle četiri godine, zbog podaničke politike Saveza za promjene, nismo imali srpsko jedinstvo u parlamentu BiH. Mislim da su ljudi u SDS-u, nakon izbora na kojima su kažnjeni zbog takve politike, shvatili da je neophodno srpsko jedinstvo", rekao je Košarac za beogradske "Večernje novosti". 

List navodi da su predstavnici srpskih stranaka, koje su osvojile mjesta u Predstavničkom domu parlamenta BiH, počele dogovor o formiranju velike srpske koalicije koja bi time dobila mogućnost da blokira sve odluke koje bi mogle da budu loše po Republiku Srpsku. 

Izvor "Novosti" iz SDS-a, koji ima tri poslanika, izjavio je da će situacija u vezi sa djelovanjem ove partije u parlamentu BiH biti jasnija poslije sjednice Glavnog odbora, koja bi trebalo da bude održana u nedjelju, 28. oktobra. 

Prema njegovim riječima, većina članova stranke i funkcionera SDS-a zalaže se za to da se uđe u razgovore o koaliciji sa SNSD-om kako na nivou BiH, tako i u Republici Srpskoj. 

"Novosti" napominju da je za zaustavljanje određenih odluka parlamenta BiH radi zaštite entitetskih interesa potrebna podrška dvije trećine poslanika iz Republike Srpske. 

Zato je potrebno da se vladajućoj koaliciji iz Republike Srpske, koju čine SNSD, DNS i SP, koja ima osam poslanika, priključe još najmanje dva predstavnika stranaka iz Srpske, pri čemu SDS ima tri poslanika, a PDP dva. 

Za sada je gradonačelnik Doboja i član SDS-a Obren Petrović poručio da je spreman na saradnju u parlamentu BiH. 

Budući poslanik u parlamentu BiH Nenad Stavandić rekao je da očekuje od članova SDS-a "koji imaju političku svijest i nisu zadojeni mržnjom, da budu na strani patriotskog bloka u Sarajevu".

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм