Uoči sjednice Predsjedništva

Očekuje se konačno imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

  • 26.08.2019. 19:04

Jedini ispravan potez članova Predsjedništva BiH je da na sutrašnjoj vanrednoj sjednici konačno imenuju Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara – očekuju to brojni zvaničnici u BiH.

Srpski član BH-Predsjedništva Milorad Dodik jasno poručuje da je na sutrašnjoj sjednici zagarantovano samo to da neće podržati slanje Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a što uslovljavaju Željko Komšić i Šefik Džaferović. ANP, tvrdi Dodik, ne može ni biti uslov za imenovanje Tegeltije za mandatara, naročito nakon provjera koje su obavili Centralna izborna komisija i SIPA.

"Dva dana nakon dobitka provjera koje je kabinet gospodina Komšića tražio, on je bio obavezan da zakaže sjedicu. Dakle, vidjećemo, ja ne mogu ništa više da kažem osim da ću biti na toj sjednici", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Članovi Predsjedništva BiH na sutrašnjoj sjednici, osim o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, odlučuju i o tome da li prihvataju dejtonsku BiH, upozoravaju i na to iz SNSD-a. Delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić očekuje da će Komšić i Džaferović, kako kaže, imati politički razum i glasati za imenovanje Tegeltije za mandatara. Podsjeća i da SNSD nije imao nijedan uslov za formiranje vlasti, ali i da je ispunio sve uslove propisane zakonom da Savejt ministara bude formiran.

"SNSD i njen lider će dati još jednu šansu onima koji, blizu će godina, drže u totalnoj neizvijesnosti građane ove zemlje, opstruišu formiranje vlasti. Ako se to neuspješno završi, sva odgovornost za dalja dešavanja u zemlji, isključivo ide na Izetbegovića i njegovu stranku SDA", istakla je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH. 

Iako hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić i danas poručuje da neće glasati za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara dok ANP ne bude poslat u Brisel, iz HDZ-a, ipak, očekuju da će podržati imenovanje. Lider HDZ-a Dragan Čović upozorava da BiH odlaganjem da formira vlast ulazi u sve dublju krizu i otvara nove probleme. 

"Očekujem mogući sutra manevar jedan iz Predsjedništva da dobijemo mandatara, pa da se opet kroz neku drugu fazu taj proces opet kompromituje. Drugim riječima, za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast ako smo se kao nosioci stranaka pobjednika napravil ijedno zajedničko razmišljanje o budućnosti BiH, dogovorimo sve detalje, pa i resore podijelimo, a da to nismo opet ili deset dana iza toga punom dinamikom provesi", naglasio je Dragan Čović, lider HDZ BiH.

I ministar pravde u tehničkom mandatu Josip Grubeša upozorava da je odlaganje formiranja vlasti štetno po BiH, naročito na putu ka evropskim integracijama. Analitičari tvrde da su na sutrašnjoj sjednici, ipak, moguće sve opcije, ali i da je očekivano imenovanje mandatara. Ukoliko se to ne desi, smatra Danijel Simić, SNSD bi mogao da pokrene i pitanja prenesenih nadležnosti na BiH i zabrani ih na teritoriji Republike Srpske.

"Ukoliko ovo preuzimanje inicijative Milorada Dodika u smislu određene vrste pritiska na druga dva člana Predsjedništva ne urodi plodom i ne izaberu kandidata Tegeltiju koji je predložen za predsjedavajućeg Savjeta ministara, onda će vjerovatno doći u situaciju da će SNSD, odnosno Milorad Dodik, zatezati neke same Dejtonske strukture BiH", rekao je Danijel Simić, urednik portala frontal.rs.

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici, imenovanje Zorana Tegeltije jedina je tačka dnevnog reda, što je naredni korak za konačno formiranje BH-vlasti. Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA potpisali su Sporazum o formiranju vlasti, koji ih obavezuje da to, kao izborni pobjednici i urade do 5. septembra. Jasno je i u principima tog Sporazuma naznačeno da BiH neće biti priključena NATO integracijama bez saglasnosti Republike Srpske, nego će sa Alijansom imati isključivo saradnju.