Izbor novog direktora SIPA

Obralija: U ponedjeljak nastavak prekinute sjednice

11:39, 02.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sjednica Nezavisnog odobra, na kojoj bi trebalo da bude utvrđena rang-lista kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, biće nastavljena u ponedjeljak, 4. novembra, rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg ovog odbora Enes Obralija.

On je rekao da niko nije najavio izostanak sa sjednice, te da očekuje dolazak svih članova i završetak procedure.

Na pitanje da li su članovima ovog odbora dostavljene nephodne činjenice u postupku izbora novog direktora Sipe, koje su zatražili, a za šta je rok bio 1. novembar, Obralija je rekao da je nešto od toga stiglo.

Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak, 4. novembra u 17.00 časova.

Sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora Sipe.

Na sjednici Nezavisnog odbora obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Sipe - aktuelnim direktorom Sipe Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom Sipe Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Obralija je nakon sjednice Odbora 21. oktobra rekao da je donesen zaključak da se za sva četiri kandidata provjeri da li neko od njihispunjava uslove za penziju.

Mediji su ranije objavili da je imenovanje novog direktora Sipe prolongirano do daljeg jer je utvrđeno da je Stanić ispunio uslove za penziju.

Takođe, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka Sipe jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen.