Zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora

Obralija: Direkcija mora da obezbjeđuje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

  • 18.12.2018. 15:26

Zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija izrazio je uvjerenje da će se kapaciteti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela najkasnije do kraja godine staviti u funkciju obezbjeđenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Direkcije, na kojem je razgovarano o iznalaženju rješenja o načinu obezbjeđenja Dodika, koji traži da ga nastave obezbjeđivati pripadnici MUP-a Republike Srpske kojima jedino vjeruje, Obralija je rekao novinarima da taj posao Direkcija treba i mora da radi. 

"Vrlo su jasna pravila i poznate procedure, a ne mogu reći da li Dodik ima ili nema povjerenje u pripadnike Direkcije, u kojoj je angažovan i veliki broj ljudi iz Republike Srpske. Ja nemam nikakve rezerve kada su u pitanju svi zaposleni u Direkciji", izjavio je Obralija. 

Govoreći o zahtjevu Dodika da se na njegovom obezbjeđenju angažuju pripadnici MUP-a Republike Srpske, Obralija je istakao postojanje "niza spornih pitanja", među kojima je i pitanje mjesne nadležnosti, odnosno, kako će neko raditi na prostoru na kojem nema nadležnosti. 

"Nijedna policijska agencija u BiH neće se odreći nijedne zakonske nadležnosti. Javnost nije dovoljno upoznata da Direkcija obezbjeđuje ličnosti na funkciji u institucijama BiH na cijeloj njenoj teritoriji, kao i da se vodi računa o njihovoj bezbjednosti tokom boravka izvan zemlje", rekao je Obralija. 

On je napomenuo da je još prije dvije godine urađen nacrt Zakona o policijskim službenicima BiH kojim bi se prevazišlo pitanje eksternog premještaja, jer je po sadašnjem zakonu moguće eksterno preći iz institucije BiH u entitetsku, a ne i obratno, te dodao da urađeni nacrt Zakona nikada nije dospio u parlamentarnu proceduru. 

"Na fonu sastanaka koji su bili između Direkcije za koordinaciju i MUP-a Republike Srpske iznalazi se rješenje koje bi bilo u okviru zakona da se kapaciteti Direkcije stave u funkciju obezbjeđenja člana Predsjedništva, jer je to izuzetno važno pitanje. Detalje sa tih sastanaka ne mogu iznijeti u javnost", naveo je Obralija. 

On je naglasio da je Nezavisni odbor održao današnji sastanak sa rukovodstvom Direkcije nakon dopisa koji im je poslao MUP-a Republike Srpske, a u kojem je izražena želja da i dalje obezbjeđuju Milorada Dodika, ističući da je obezbjeđenje člana Predsjedništva BiH na zakonit način "pitanje svih pitanja". 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.