Igman

Obilježene 23 godine od stradanja američkih diplomata i francuskog vojnika

  • 20.08.2018. 16:04

Na Igmanu su obilježene 23 godine od tragične pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samjuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula.

Zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD u BiH Elen DŽermejn istakla je nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježje stradalima da se danas odaje počast posvećenosti i požrtvovanosti četvorice hrabrih ljudi koji su prije 23 godine platili najveću cijenu za trajni mir u BiH. 

Zamjenik ambasadora Francuske u BiH Katrin Veber naglasila je da angažman ova četiri hrabra čovjeka nikada neće biti zaboravljen, te da sjećanje na njih treba biti svakodnevna inspiracija kada se radi na izgradnji i održavanju mira, potrebnog za budućnost i prosperitet BiH. 

I šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Brus Berton podsjetio je na angažman stradalih u ostvarivanju mira koji služi kao osnova daljem radu, te napretku koji je u međuvremenu u BiH postignut. 

Današnjoj ceremoniji, koju je organizovalo Ministarstvo odbrane BiH prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, koji je rekao da sjećanje na ljude koji su tragično nastradali izvršavajući plemenitu misiju okončanja sukoba i izgradnje mira obavezuje sve dobronamjerne ljude u BiH na trajnu zahvalnost. 

Troje američkih diplomata i francuski vojnik poginuli su na Igmanu 19. augusta 1995. godine.