Obilan snijeg

Najteže u Glamoču i na Kupresu: Nema životno ugroženih

  • 23.01.2019.14:04

U opštinama Livanjskog kantona, zbog obilnog snijega, najteža situacija je na području Glamoča i Kupresa, ali nema dojava da je neko životno ugrožen, rekla je Srni portparol Federalne uprave Civilne zaštite Majda Kovač.

Većina saobraćajnica na tom području, kako je navela, prekrivena je snijegom i ledom, a mjestimično ima i nanosa. 

"Najteže stanje je na lokalnim putevama i mnoga sela na području ovog kantona su odsječena. Najteže je stanje na području Glamoča, gdje je nemoguće doći do pojedinih sela i na području Kupresa prema naselju Vukovsko. U stalnom smo kontaktu sa kantonalnom upravom Civilne zaštite", istakla je Kovačeva. 

Ona je napomenula da je na području opštine Kladanj zbog obilnog snijega, još na snazi odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, a da je danas proglašeno i za područje Glamoča. 

"Prema informacija kojima trenutno raspolažemo, nije zatražena pomoć u ljudstvu, niti u materijalno-tehničkim sredstvima. Onog trenutka kada od nas bude tražena pomoć, mi ćemo odmah odgovoriti", naglasila je Kovačeva. 

Ona je napomenula da je Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta u Livanjskom kantonu donijelo odluku da u školama na području opština Tomislavgrad, Livno i Bosansko Grahovo danas neće biti nastave zbog snijega koji otežava saobraćaj. 

Prema njenim riječima, timovi Federalne uprave Civilne zaštite danas su stanovnicima odječenog sela Kamenica kod Pala u Federaciji BiH dostavili hranu i lijekove.

Tagovi: