Staša Košarac

Obavještajna agencija nigdje u svijetu ne nadzire izbori proces

  • 05.07.2018. 18:25

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da nigdje u svijetu obavještajno-bezbjednosna agencija ne nadzire, niti se miješa u izborni proces, te istakao da je Centralna izborna komisija jedini organ koji u BiH sprovodi i nadzire izbore.

"Kada CIK utvrdi da je bilo nekih sumnjivih radnji prilikom izbornog procesa, onda je moguće da se uključe neke druge pravosudne i sudske instance" rekao je Košarac i zapitao šta Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) ima s tim. 

On smatra da je suvišan svaki komentar na prijedlog šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se od Savjeta ministara zatraži da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu i OBA, koji će se baviti nadzorom izbornog procesa, koji je danas dobio podršku Predstavničkog doma. 

Košarac je u pauzi sjednice rekao novinarima da se zadužuje Savjet ministara da formira akcioni tim sa zadatkom da preduprijedi i suzbije sve eventualne izborne nepravilnosti i zloupotrebe nakon raspisivanja opštih izbora. 

"Prepoznatljive su namjere zbog čega se ovim zaključkom želi obavezati Savjet ministara, koga čine stranačke strukture, da imenuje neko tijelo u kojem bi bili Sipa, Tužilaštvo i OBA, što je potpuno neprihvatljivo. To govori o tome da su oni koji ga predlažu svjesni svog izbornog debakla i činjenice da građani Republike Srpske ne praštaju izdaju u Sarajevu i ljubav sa Bakirom Izetbegovićem", istakao je Košarac. 

On je naglasio da se sada želi na različite načine vršiti pritisak na građane i aktiviste političkih partija da im neko prati sve aktivnosti, te da će biti eventualno nekih zloupotreba. 

Prema njegovim riječima, nigdje u svijetu se policijske agencije ne uključuju u ad hok tijela kako bi se bavili izbornim procesom. 

"Mi smo svjedoci da je OBA u BiH stranačka agencija SDA i da nad njom jedini nadzor vrše Bakir Izetbegović i pomagači, kadrovi iz PDP-a i SDS-a", naglasio je Košarac. 

On kaže da jedino u BiH OBA nema nadzor i ističe da se zaključkom obavezuje Savjet ministara da u to novo tijelo izabere predstavnika OBA da oni nadziru predizborne i izborne aktivnosti. 

Košarac navodi da je očigledno da postoje strukture u domaćim političkim organizacijama, koji žele da, uz pomoć dijela stranaca u BiH i dijela onih koji su došli najavljeni kao pripadnici nekih specijalnih snaga, a klasični su špijuni, izazovu haos u vrijeme izbonog procesa jer su, kako je naglasio, već sada svjesni svog izbornog debakla. 

Govoreći o zahtjev Kluba poslanika SDS-a za razmatranje po hitnom postupku zakona za ukidanje akciza na gorivo u visini od 18 feninga po litru, Košarac kaže da je to čisto politikantstvo i pokušaj da se na jeftin način dodvore biračima i građanima. 

"Svjedoci smo da organi u kojima učestvuje takozvani Savez za promjene nisu ništa uradili za građane i danas su se sjetili da bi trebali da urade nešto za njih", kaže on. 

Prema njegovim riječima, ovdje se želi jeftinim populizmom skrenuti pažnja i da se predstave kao borci za interese građana. 

Komentarišući Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, Košarac kaže da je to jedan od četiri zakona iz Reformske agende koji nije bio usvojen. 

"Postoji rapoloženje i zvanični stav institucija Republike Srpske da se da prohodnost tom zakonu", istakao je Košarac.  

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.