Milorad Dodik

OBA je antiustavna organizacija koju treba raspustiti

  • 18.09.2018. 19:08

Obavještajno bezbjednosna agencija BiH bi da troši više nego do sada, i to duplo. Direktor agencije Osman Mehmedagić od Savjeta ministara, umjesto 60, tražio 120 hiljada maraka za troškove reprezentacije.

Zahtjev je opravdao visokim troškovima putovanja, hotelskog smještaja i ugostiteljskih usluga. Uvid u Mehmedagićeve zahtjeve i obrazloženja imala je Srpska novinska agencija. 

Nezvanično, Savjet ministara nije htio da se bavi ovim zahtjevom. Taj potez direktora Obavještajne agencije i više je nego hrabar, posebno sada kad nema parlamentarnog nadzora nad agencijom, kažu iz nekadašnje Komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom.

"Ali je neprimjereno, najblaže rečeno od strane Obavještajne agencije BiH, da u okolnostima u kojima nema parlamentarnog nadzora, još traži dodatna sredstva. Sigurna da prije svega treba još i da obrazlože na šta su potrošili do sada sredstva. I na kraju, da podnesu izvještaj o obavljanju poslova zaštite bezbjednosti ljudi i informacije do kojih oni dolaze ukupno u BiH", istakao je Borislav Bojić, član nekadašnje Komisije za nadzor nad radom OBA BiH u PD BiH. 

Da li će ili neće biti odobrena sredstva još se ne zna. Savjet ministara na prošloj sjednici o tome, navodno, nije ni raspravljao. Danas niko u Savjetu ministara na tu temu ne želi da govori.

"Savjet ministara BiH je, na 154. sjednici koja je održana 11.9.2018. godine, prolongiralo za narednu sjednicu razmatranje i izjšnjavanje o Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Inicijativi za izmjenu Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju, jer svi ministri nisu bili upoznati sa predloženim materijalima", saopštili su iz Savjeta ministara.

Obavještajno-bezbjendosa agencija BiH ne treba ni da postoji jer prisluškuje političare iz Srbije i Republike Srpske, kaže Milorad Dodik. Nedavno je najavio da će javnosti pokazati dokumente koji dokazuju da ga agencija prisluškuje već godinu i po dana. 

"Njima ne treba dati nikakav novac. Njih treba raspustiti. Njih treba raspustiti. To je antiustavna organizacija koja je nametnuta od strane visokih predstavnika. Prema tome, treba im oduzeti i ono što imaju, a ne davati im više", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Obavještajno-bezbjednosna agencija, prema pravilniku o korišćenju sredstava za reprezentaciju,  na samom je vrhu kad je riječ o sredstvima kojima raspolaže. Ispod nje su Agencija za istrage i zaštitu i Granična policija BiH. Dok najviše novca za troškove reprezentacije ima Ministartsvo spoljnih poslova BiH.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)