Počinje 7. decembra

Novo suđenje Sakibu Mahmuljinu

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2021. 19:12

Apelaciono vijeće Suda BiH u drugostepenom postupku ponovo će poslušati izjave svjedoka u postupku protiv Sakiba Mahmuljina. Početkom mjeseca, Sud BiH je poništio presudu od deset godina zatvora za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima, ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda „El-Mudžahedin“ na području Vozuće i Zavidovića. Upravo za te zločine, porodice žrtava terete i sadašnjge bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Baš zbog toga, indikativno je da je sam slučaj preuzela Vasvija Vidović, advokat koja brani kadrove SDA, kao što je to slučaj sa Fadilom Novalićem. Vidovićeva danas kaže da su imali pravne argumente za žalbu na izrečenu kaznu od deset godina.

„Mi smo se žalili po svim osnovama, uključujući apsolutno bitne povrede krivičnog postupka”, izjavila je advokat Vasvija Vidović.

I dok je odbrana tražila oslobađajuću ili ponovljeno suđenje, Tužilaštvo BiH tražilo je 20 godina zatvora. Ipak, krajnji epilog je ponovljeni postupak. Preslušavanje svjedočenja i to samo za neke od saslušanih 26 svjedoka i dva vještaka. 

Sud je odobrio da se ponovo preslušaju pet svjedoka Tužilaštva, a tri odbrane. Ponovljeno suđenje u slučaju Sakib Mahmuljin počinje 7. decembra. 

A tada će se reprodukovano preslušati svjedočenje Fadila Hasanagića, bivšeg komadanta 35. divizije 3. korpusa tzv. Armije BiH koji je direktno optužio Mahmuljina da je znao i dozvolio ubistva srpskih zarobljenika i da je on lično posredovao. Ostao je upamćen kao svjedok koji se obratio Mahmuljinu i upozorio ga da njegovo svjedočenje, kako je rekao tada na suđenju, nije ni malo smješno i priznao da je Mahmuljin mogao da lično njemu naredi da razoruža mudžahedine i spase srpske zarobljenike od monstruoznih ubistava.

„Ima li ste pravo da naredite, da ste meni naredili, ja bih to uradio. Naređenja i zapovjedi koje je komadant Korpusa izdavao, te zadatke sam ja pretočio u zadatke odredu El mudžahedin i oni izvrše”, rekao je svjedok Fadil Hasanagić na suđenju.

Tročlano sudsko vijeće, u drugostepenom postupku, predvodi ratni sudija Okružnog vojnog suda u Goraždu Hilmo Vučinić, dok je tužilac mladi Mladen Vukojičić, imenovan na mjesto BH tužioca prije svega pet mjeseci. Zbog pristrasnosti i neprofesionalizma u BH Sudu, oštre reakcije tokom cijelog prvostepenog postupka stizale su iz Republike Srpske. Cijeli proces od početka je okarakterisan kao politički, odnosno amnestiranje svih vojnih funkcionera tzv. Armije BiH, ali i političara, ratnog i sadašnjeg rukovodstva SDA.  



  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина