Nović: Zakazao bezbjednosni sektor na nivou BiH

  • 25.07.2020. 11:15

Predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović izjavio je da BiH nema adekvatan odgovor na problem ilegalnih migranata, da se niko ne bavi njihovim namjerama i da niko ne zna koliko ih ima.

- Migranti i migrantska kriza, koja narasta do neslućenih razmjera, trenutno su najveći i najteži bezbjednosni problem BiH koji nekoliko godina razdire ovu zemlju - rekao je Nović u intervjuu Srni.

On izražava bojazan da BiH uopšte nema adekvatan odgovor na taj problem, jer se godinama sakrivalo stvarno stanje migracija i govorili se kako to nije bezbjednosni, već ekonomski i humanitarni problem.

- Nakon svega što se desilo sa bivšim ministrom bezbjednosti /u Savjetu ministara/ Fahrudinom Radončićem, sada je otvoreno novo poglavlje i novo pitanje šta se uistinu događa sa migrantima i zašto je on javnosti prezentovao očigledan sukob na političkoj sceni oko migranata - kaže Nović.

Sve dok se ne raščisti da li je tačno ono što je Radončić iznio u javnosti, kaže Nović, u BiH će biti sve teža situacija.

Nović ukazuje da se bezbjednosni sektor u BiH mora pozabaviti poređenjem bezbjednosnih podataka i analiza da bi imao validnu ocjenu stanja bezbjednosti u ovoj zemlji.

On kaže da se bezbjednosni sektor mora posmatrati u ukupnom političkom i ekonomskom smislu, porediti sa okruženjem, kao i globalnim odnosima kada je o riječ o bezbjednosti.

- S druge strane u BiH postoji opasnost i od zlonamjernog skrivanja lica koja su sklona ne samo ispadima, ekscesima i sitnim krađana, nego terorizmu i terorističkim organizacijama. To u BiH može eksplodirati jednog trenutka i to ne u skorije vrijeme, nego onda kada njihovi naredbodavci kažu da se snažnije jave i djeluju - upozorio je Nović.

MEĐU ILEGALNIM MIGRANTIMA IMA TERORISTA I EKSTREMISTA

Nović konstatuje da je BiH dugo bila bez ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i da je to loša poruka javnosti.

- Ne znam kako će se odvijati ova situacija sada kada je imenovan novi ministar bezbjednosti, ali smatram da mi uopšte nemamo snage, a ni političke volje da riješimo pitanje ilegalnih migranata na najkvalitetniji način - rekao je Nović, ukazujući da je očigledno da je to pitanje preraslo u političke igre i da je bezbjednosni sektor potisnut u drugi plan.

Komentarišući tvrdnje bezbjednosnih agencija u BiH da u ovu zemlju pod različitim identitetom i bez dokumenata u više navrata ulaze jedna te ista lica, te da među njima ima i onih sklonih ekstremizmu i terorizmu, Nović kaže da je upravo ta činjenica dovoljna da se konstatuje da svima koji kao ilegalni migranti ulaze u BiH nisu dobre namjere .

- Niko u BiH čak ni oni najrevnosniji i najčestitiji koji žele da vladaju situacijom ne znaju ni približno koliko ilegalnih migranata u BiH ima, gdje se nalaze i koje su im namjere. Granična policija, u koju se ne ulaže, sama ne može riješiti taj problem, a različiti navodni identitet dovoljno je upozorenje na oprez - rekao je Nović.

Komentarišući tvrdnje Bošnjaka da se ilegalni migranti prebacuju jedino na područja gdje su Bošnjaci, Nović kaže da je takve tvrdnje "razgolitio Radončić".

- Bošnjaci ne dozvoljavaju da se bilo ko od ilegalnih migranata vrati u matičnu zemlju, bez obzira čime se bave i koje su im namjere. Njegova izjava je toliko jasna i ozbiljna da je Republika Srpska s pravom od početka migrantske krize jasno rekla da migranti nemaju šta da traže na njenoj teritoriji - rekao je Nović.

Stoga, kaže Nović, nije čudo da ilegalni migranti idu tamo gdje imaju političku, a možda i neku drugu podršku za namjere koju kriju.

SARADNjA SA EVROPOLOM

Osvrćući se na činjenicu da se godinama čeka realizacija sporazuma koji su potpisale bezbjednosne agencije u BiH da se u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara instalira tačka za saradnju sa Evropolom, te da je federalni ministar unutrašnjih poslova povukao potpis sa sporazuma, Nović kaže da je očigledno riječ o političkom, a nikako o bezbjednosnom stavu.

On navodi da se nakon dugogodišnjih pregovora i političke polemike došlo do vrlo dobrog rješenja da sjedište saradnje sa Evroplom bude u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara koje je obezbijedilo sve tehničke pretpostavke za kontakt tačku, uključujući i prostor.

- Očigledno to ne odgovara Federaciji BiH. Zašto im ne odgovara, mogu samo da nagađam. Oni su se opredijelili za povlačenje svoje saglasnosti jer žele po svaku cijenu da Direkciju za koordinaciju policijskih tijela pretvore u ministarstvo unutrašnjih poslova na nivou BiH. Tu je sva igra. Sve se želi skoncentrisati u Direkciju, iako ona po svojoj nadležnosti nema šta da traži u tom domenu - pojasnio je Nović.

On kaže da ne može prognozirati kako će se stvari odvijati dalje, ali da ove "igre" nisu dobre za BiH, podsjetivši da su Evropska komisija i Evroplol zaprijetili ozbiljnim sankcijama BiH.

- Vjerujem da će se problem riješiti i mora se riješiti. U protivom nema nijednog razloga da Republika Srpska uopšte dalje participira u tome. Po toj logici, onda bi i Srpska mogla da kaže izlazimo iz saradnje sa Evropolom i sa Interpolom, nećemo imati jednu zajedničku fokalnu /kontakt/ tačku na nivou BiH, nego će da formira svoju - rekao je Nović.

Odgovarajući na pitanje da li se na valjan način i u dovoljnoj mjeri razmjenjuju podaci između policijskih struktura u BiH što je zakonska obaveza, Nović kaže da je teško odgovoriti na to pitanje i da bi konkretnije podatke mogle iznijeti policijske agencije.

- One bi trebale da znaju da li sarađuju na valjan način, da li ima potpune saradnje ili je samo riječ o prividnoj saradnji. Bilo bi suviše rizično da dam konačnu ocjenu, ali bezbjednost zahtjeva da se bez bilo kakve rezerve razmjenjuju bezbjednosni podaci i na nivou BiH i BiH sa trećim zemljama - rekao je Nović.

NADZOR NAD OBOM NE POSTOЈI

Osvrćući se na dešavanja u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ čiji je red u prošlom mandatu parlamenta BiH bio blokiran, a u ovom je nedavno počeo, Nović kaže da, kao zamjenik predsjedavajućeg ove komisije, zbog drugih obaveza nije prisustvovao nijednoj sjednici, ali da mu se uopšte ne dopada ono što je u medijima pročitao o njenom radu.

- Ne dopada mi se ni metod, ni način kako radi. Čini mi se da se i sama Komisija potpuno udaljila od svoje stvarne nadležnosti. Postoji opasnost da komisija ne bude efikasna, da ne bude mogla uopšte obaviti svoj posao i da do njenih stavova i mišljenja niko ne bude držao, uključujući i Obu, Savjet ministara, Predsjedništvo i druge bezbjednosne agencije u zemlji i van nje - rekao je Nović.

Ukoliko ovako komisija nastavi da radi, kaže Nović, sigurno će potpisati kapitulaciju i bojim se da neće biti uopšte razloga da postoji.

- Može se desiti da parlament BiH bude prvi parlament koji će ukinuti svoju komisiju jer nema nikakve svrhe da ovakva postoji - konstatovao je Nović.

ZAKONODAVNA VLAST PODREĐENA IZVRŠNOЈ

Osvrćući se na rad Doma naroda, Nović je rekao da je sumoran cjelokupan rad parlamenta BiH u prošloj godini, a još sumorniji rad izvršne vlasti u prošlom mandatu.

- Postoji realna opasnost u BiH da se zakonodavna vlast potisne iz sektora odlučivanja, a da se sa strane, `ilegalno` plasiraju zakoni i rješenja kojima se preko poslanika žele riješiti neka pitanja na nivou BiH - rekao je Nović.

S druge strane, kaže Nović, čini mu se da se u predlaganje niza zakona sve više, pod vidom konsultacije struke, plasiraju stavovi pojedinaca iz potpuno drugih pobuda.

- Ovakvim radom zakonodavna vlast gubi ključnu ulogu. Zakonodavna vlast, odnosno parlament BiH mora imati ključnu ulogu i nadređena izvršnoj vlasti. U BiH je generalno zakonodavna vlast podređena izvršnoj - ocijenio je Nović.
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.