Uvid u pojedinosti autoputa

Novi video: Pogledajte prezentaciju Koridora 5C VIDEO

09:50, 17.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
U novom 360 stepeni širokom videu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavljen je završeni dio autoputa A1 na Koridoru 5C, kao i značaj ove moderne saobraćajnice za BiH, ali i region u cijelosti.

Interaktivni video je dosad neviđen uvid u pojedinosti autoputa A1, a EBRD vodi do Zeničke zaobilaznice, odnosno na jedan od visokih vijadukta koji će nositi jedan od najzahtjevnijih dijelova autoputa.

"Ova cesta je najveći infrastrukturni projekt u istoriji ove zemlje. Do sada ga prati 28 tunela i 108 mostova, a u narednim godinama biće ih izgrađeno još. Put za more iz Sarajeva, koji danas traje 3,5 sata, trebao bi trajati svega dva sata jednom kada se cesta završi", kaže vodič prezentacije.

Ističe se da će cijeli autoput na Koridoru 5C biti završen krajem sljedeće decenije i da će, jednom kada se završi, biti kičma Bosne i Hercegovine.

BiH se nedavno zadužila kod Evrospke banke za obnovu i razvoj u iznosu od 210 miliona evra kako bi nastavila gradnju autoputa kod Doboja i južno od Doboja.

Trenutno se na Koridoru 5C koristi 95 izgrađenih kilometara, 10 kilometara se ne koristi. Radovi se na Koridoru 5C obavljaju samo na poddionici Buna - Počitelj južno od Mostara te na Zeničkoj zaobilaznici.