Organ u tehničkom mandatu

Novi pokušaj: Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana za srijedu

  • 27.05.2019. 12:10

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić zakazao je za srijedu sjednicu zajedničkog organa izvršne vlasti.

"Sjednica, čije je održavanje odgođeno zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine zakazanoj za 21. maj 2019. godine, biće održana u srijedu, 29. maja 2019. godine, u 12:00 sati, u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, sala 1/II", piše u najavi sjednice Savjeta ministara BiH. 

U pozivu na sjednicu navedeno je i da se predsjedavajući Zvizdić o dnevnom redu konsultovao sa svojim zamjenicima Vjekoslavom Bevandom (HDZ BiH) i Mirkom Šarovićem (SDS). Inače, posljednja redovna sjednica Savjeta ministara BiH održana je 4. aprila 2019. godine. 

Na dnevnom redu nalazi se ukupno 60 tačaka među kojima je i Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH, Prijedlog odluke o dopuni tarife administrativnih taksi, Prijedlog odluke o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 2019. godine i Prijedlog odluke o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode za zaštićene oznake porijekla, zaštićene oznake geografskog porijekla i garantovano tradicionalnog specijaliteta. 

Državni ministri trebali bi razmatrati i Prijedlog odluke o izuzeću od primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama, Prijedlog migracionog profila Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, Informaciju o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu "Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo" i Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2018. godinu. 

Prošle sedmice nije održana sjednica Savjeta ministara BiH jer se na njoj nije pojavio nijedan ministar iz reda hrvatskog naroda, odnosno iz HDZ-a BiH. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nakon otkazivanja sjednice otvoreno je optužio HDZ BiH i SNSD da namjerno blokiraju rad državnih institucija. 

Isti dan oglasio se i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) koji je ocijenio netačnim Mektićeve navode ističući da na sjednicu Savjeta ministara BiH nije došao jer on nije "ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostave materijali za 72 tačke u roku kraćem od 24 sata".

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана