Odobren kredit od 32 miliona dolara

Nove finansije za investicije u energetskoj efikasnosti

  • 31.10.2018. 14:08

Svjetska banka odobrila je danas novo finansiranje od 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u BiH.

Investiranje u energetsku efikasnost odnosi se na renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grijanje, bolju izolaciju, bolje osvjetljenje i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svjetske banke. 

Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara koji je Svjetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kog je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica. 

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata. 

U renoviranim objektima smanjena je potrošnja struje i do 60 odsto, što je ušteda od preko 512.000 mega-vata. 

Sve to je vodilo smanjenju emisije ugljen-dioksida od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila. 

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke, poput loše izolacije, zastarjelih sistema grijanja i neadekvatnog osvjetljenja, navodi se u saopštenju. 

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas rekao je da se javni objekti u BiH tokom zime ne griju dovoljno zbog visokih troškova. 

"Hladne škole i bolnice predstavljaju loše okruženje za učenje za djecu i loše okruženje za oporavak pacijenata. Ovom investicijom poboljšavamo uslove u školama i bolnicama u BiH", rekao je Salinas. 

On je istakao da ove investicije pružaju i dodatne koristi, uključujući značajno smanjenje računa za električnu energiju, kao i smanjenje zagađenja vazduha. 

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Republici Srpskoj i 4.419 u FBiH za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost procijenjene na od 350 do 510 miliona evra. 

Cilj ovog prijekta je poboljšanje stanja u određenim školama i bolnicama, kao i uspostavljanje mehanizma kojim se mogu mobilizovati dodatna sredstva koja bi se koristila za renoviranje većeg broja objekata.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.