Novalić i drugi negirali krivicu u predmetu "Respiratori"

  • 29.01.2021. 09:49

U Sudu BiH završeno je ročište o izjašnjenju okrivnji u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Miličević, ministar finansija, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, te Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", firme koja je takođe među optuženima.

Svih pet optuženih izjasnili su se da nisu krivi te će ovaj predmet ići pred drugo sudsko vijeće koje će u narednom periodu zakazati početak suđenja.

Vasvija Vidović, advokat prvooptuženog Fadila Novalića, kazala je danas novinarima da suđenje mora početi u roku od 30 dana nakon izjašnjavanja o krvinji, te je pozvala novinare da pomno prate ovj proce konstatujući da je riječ o slučaju u kojem je nezakonito prikupljen veliki broj dokaza i da će, iako to inače ne čini, na početku suđenja ona kao advokat ovaj put imati uvodnu riječ.

Tvrdi da se od ovog pravi slučaj Sanader i da očigledno nekome odgovara da pred ulazak BiH u EU na silu napravi slučaj visoke korupcije.

Takođe je kazala da u ovom slučaju postoji čitav jedan "Medija plan" i da Tužilaštvo nije išlo u pravcu dokaza, te je čak, kako navodi, "osobi koja zna da iza ovog svega stoje neke druge firme dalo imunitet".

Optužnica u predmetu "Respiratori" je podignuta 22. decembra prošle godine, a potvrđena je 30. decembra.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićevu optužnica tereti za nesavjestan rad u službi, pišu "Nezavisne novine".

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)