Novalić: FBiH potpisala ugovor za nabavku 500.000 doza "Sputnjika V"

  • 18.03.2021. 12:32

Predsjednik Vlade Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić rekao je danas da je potpisan ugovor za nabavku 500.000 doza ruskih vakcina "Sputnjik V", da se očekuje potpis s ruske strane, te da se vakcine mogu očekivati u Sarajevu naredne sedmice.

Novalić je na onlajn sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao da Vlada FBiH neće uvesti "lokdaun".

""Lokdaun" koji je uveden prošle godine ostavio je dramatično negativne posljedice na ekonomiju, ali je smanjen broj oboljelih od virusa korona. Prema statistikama, u vrijeme zatvaranja je povećan broj nasilja, a i zatvaranje, odnosno "lokdaun", podrazumijeva zabranu kretanja, što je u suprotnosti sa Ustavom", rekao je Novalić.

On je dodao da "lokdaun" nije rješenje jer "nije ista incidenca" oboljelih u svim kantonima.

Novalić je rekao da se epidemiološka situacija usložnjava i da je u ovom trenutku u fokusu nabavka vakcina.

"Vakcine su geopolitičko pitanje i time se bave države, predsjednici država. Mi smo prisustvovali sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara, gdje je bio prisutan i predsjedavajući Savjeta ministara. Tada nam je rečeno da se ne zna kada će dostava vakcina putem "Kovaks" mehanizma i da se počnemo sami snalaziti", naveo je Novalić.

Predsjednik Vlade Federacije je napomenuo da je Republika Srpska ranije počela raditi na nabavci vakcina.

Prema njegovim riječima, kantoni su od 25. februara pozvani da pokušaju nabaviti vakcine, prenose federalni mediji.

"U roku od 20 dana nakon sastanka Vlada FBiH je putem Zavoda za javno zdravstvo FBiH otpočela i danas očekujemo potpis s ruske strane za nabavku vakcina "Sputnjik V" od 500.000 doza, koje koštaju 14,31 evra po dozi. Ruski carinici će direktno doletjeti s vakcinama na Međunarodni aerodrom Sarajevo i prva isporuka se očekuje naredne sedmice", pojasnio je Novalić.