Šef Kluba SNSD-a u PS PD BiH

Novaković Bursać: SNSD neće podržati populističke izmjene Zakona o PDV-u

  • 19.05.2020. 16:09

Šef Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekla je da je stav te stranke o predloženom rješenju izmjena Zakona o PDV-u jasan i da ga neće podržati, budući da o ovom prijedlogu Vlada Republike Srpske ima negativan stav i da ovu oblast treba sistemski riješiti.

"Mi ne kažemo da ne treba intervenisati u cjelokupan sistem, ali ova predložena izmjena nije prihvatljiva ni za Vladu Republike Srpske, niti za Klub SNSD-a jer djelimično neke stvari pokušava uraditi", navela je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, neizvjestan je pozitivan ishod, a sasvim izvjesni mnogi problemi u adaptiranju i funkcionisanju cijelog sistema.

Bursaćeva je istakla da su svi klubovi stranaka iz Republike Srpske u parlamentu BiH dobili zvanične stavove i mišljenja Vlade.

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija Srpske ne podržavaju ovo rješenje, a mi smo opredijeljeni da pratimo njihove stavove", naglasila je Bursaćeva i dodala da nisu podržali ni hitni postupak, niti će podržati ponuđeni zakonski prijedlog.

Ona je napomenula da se postavlja pitanje kakva se rješenja kreiraju ukoliko ne postoje usaglašeni stavovi i dogovori u cijeloj Parlamentarnoj skupštini.

"Iscrpljujemo se na ovakvim populističkim potezima", kaže Bursaćeva.

Ona je dodala da će se i u Domu naroda pratiti stavovi Vlade Republike Srpske kada je riječ o delegatima iz SNSD-a.

"Mi smo tek na početku krize koja je posljedica pandemije, a podržaćemo ono što vlade iniciraju i dogovore, a to će biti moguće realizovati i očekivati pozitivne efekte", rekla je Bursaćeva.

SDS SE IZVLAČI IZ DOGOVORA O STRANIM SUDIJAMA

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su tvrdnje lidera SDS-a Mirka Šarovića da je prenošenje nadležnosti prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH samo izgovor za nepostupanje u skladu sa dogovorom postignutim u Republici Srpskoj po pitanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Bursaćeva je rekla novinarima da se SDS izvlači iz ove priče.

"Zakon je u redovnoj proceduri i postoji njihova iskazana volja na Ustavnopravnoj komisiji gdje su bili uzdržani", rekla je Bursaćeva novinarima.

Ona je istakla da je ovaj prijedlog usklađen sa Ustavom BiH i ustavnim rješenjima.

"Eksplicitno piše da Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje sudija, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH četiri, a troje stranaca predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", podsjetila je Bursaćeva.

Ona je istakla da nije bilo načina da se omogući Narodnoj skupštini Srpske da bira troje sudija ako u Ustavu u jasno stoji da bira dvoje.

"To su njihovi izgovori za izvlačenje iz zajedničkog dogovora", rekla je Bursaćeva.

Kada je riječ o predstojećim lolanim izborima, Bursaćeva je izjavila da SNSD-u izbori odgovaraju u svakom trenutku i da se u izmijenjenim okolnostima života izazvanih pandemijom virusa korona mora naći modus da se izbori održe kada su i planirani.

"Smatramo da je Centralna izborna komisija /CIK/ polulegalna, jer u svom sastavu ima dva vrlo sporna člana", rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je dodala da sve što predlaže ovaj CIK i izjave koje daju, vodi ka razvodnjavanju situacije vezane za izborni proces.

"Oni traže izgovore kojih nema", tvrdi Bursaćeva.

Ona je navela da kod lokalnih izbora oko 50 do 60 odsto sredstava obezbjeđuju lokalne zajednice, a ostatak zajedničke institucije.

"Sve što radi CIK smatramo da su izgovori, a ne aktivnosti priprema izbora", rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da se lokalni izbori trebaju održati u predviđenom roku i modifikovano u skladu sa epidemijom.

"Za sada ne vidimo potrebu ni za odgađanjem niti za odugovlačenjem lokalnih izbora", poručila je Bursaćeva.

U BiH bi, prema odluci CIK-a, u oktobru trebalo da budu održani lokalni izbori.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.