Šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH

Novaković Bursać: Neshvatljivo podaništvo i nova izdaja SDS-a

  • 14.05.2020. 13:29

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da je neshvatljivo podaničko ponašanje SDS-a na sjednici Ustavnopravne komisije ovog doma prilikom današnjeg utvrđivanja usaglašenosti Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH sa ustavnopravnim sistemom BiH i principima zakonodavnog postupka.

Ona je napomenula da na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH nije prihvaćen Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije ovog suda budu birani isključivo državljani BiH.

"Rezultat glasanja na komisiji je bio četiri za, četiri protiv, a član Komisije Dragan Mektić /SDS/ bio je uzdržan, što je posebno razočaravajuće jer su u ranijem periodu klubovi SDS-SNSD predlagali ovaj zakon. Ovo govori o njihovom podaništvu i izdajništvu", rekla je novinarima Bursaćeva.

Bursaćeva je dodala da je na sjednici uočeno "interesantno ponašanje zagovornika vladavine prava i suvereniteta BiH".

Ona je naglasila da je Komisija dala negativno mišljenje za prijedlog ovog zakona, zahvaljujući sudržanom Mektićevom glasu, kao i glasovima protiv Alme Čolo i Safeta Softića iz SDA, Nermina Nikšića iz SDP-a i Zlatana Begića iz DF-a.

"Meni, kao poslaniku koji dolazi iz Republike Srpske to ostavlja gorak ukus i veoma loše osjećanje zbog podaništva i izdajničkog ponašanja SDS-a u parlamentu BiH. To je potpuno nedosljedno ponašanje u vezi sa onim što treba da radi komisija. U političkom smislu mogu da prihvatim ponašanje poslanika iz SDA, DF-a i SDP-a, ali ne i iz SDS-a", poručila je Bursaćeva.

Ona je naglasila da poslanici SNSD-a dosljedno sprovode odluke Narodne skupštine Republike Srpske i pojasnila da je i incijativa za donošenje pomenutog zakona i bila jedan od zaključaka parlamenta Srpske iako to Mektić uzaludno osporava.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Alma Čolo /SDA/ potvrdila je novinarima da u parlament BiH ide negativno mišljenje o ovom zakonu.

"Ja sam galasala protiv jer mislim da je troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nešto što je definisano Ustavom i mora se mijenjati ta odredba u Ustavu da bismo ih zamijenili", rekla je ona.

Prema njenim riječima, SDA je protiv toga da u sadašnjem trenutku strane sudije odu iz Ustavnog suda.

"To su sudije koji su vrsni pravnici i dolaze iz razvijenih demokratskih sistema. Ustavni sud je taj koji štiti Ustavni poredak, demokratiju i ljudska prava. Strane sudije su korisne, barem još neko vrijeme. Promjena ustava treba da prethodi promjeni zakona", smatra Čolo.

Član komisije Borjana Krišto /HDZ/ rekla je da Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH ima ustavni osnov i da je vrijeme da BiH preuzme svoju odgovornost kada je u pitanju imenovanja sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ona je dodala da je Ustav BiH ostavio mogućnost i stvorio obavezu da nakon pet godina od njegovog formiranja parlament BiH može da odluči o tome kako će se birati sudije.

"Mi smo u ovom zakonu napravili sve ono što je potrebno BiH i ne vidim razloga da se ovaj zakon nije podržao. Ali očito je poruka drugačija i očito neko želi da BiH upravljaju stranci na prijedlog neke većine koja ovdje postoji i time se šteti interesima BiH i nas koji ovdje živimo", navela je Krišto, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Član Komisije Dragan Mektić /SDS/ saopštio je novinarima nakon sjednice da ga je "iznenadio SNSD".

"Postoje zaključci Narodne skupštine Republike Srpske kojima se insistira na neusvajanju i neodržavanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH, a sada vidim da su poslanici iz SNSD-a glasali o svim odlukama, a ja sam se držao zaključaka Narodne skupštine", rekao je Mektić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skuštine BiH nije danas u Sarajevu prihvatila Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije ovog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Predlagači ovog zakona su poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, LJubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.