Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u PD PS BiH

Novaković Bursać: Izmjene Dejtona traže oni koji ne žele BiH u EU

  • 20.11.2020. 10:15

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da se danas, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u pogledu njegove primjene može konstatovati da je BiH većinu aneksa tog sporazuma u potpunosti provela i da njegove izmjene traže oni koji ne žele da se BiH kreće ka Evropskoj uniji.

Bursaćeva je istakla da građani BiH žive u miru, da je ostvaren povrat imovine izbjeglim i raseljenim licima, da su se mnogi od njih vratili, te da u oblasti bezbjednosti i slobode kretanja već duži niz godina nema problema, osim pojedinačnih ekscesa.

- Međutim, Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma u praksi je doživio brutalno nasilje, koje su svojevremeno provodili visoki predstavnici međunarodne zajednice, ali i Ustavni sud BiH. Svojim intervencijama, koje su išle u pravcu centralizacije i unitarizacije zemlje, visoki predstavnici izašli su iz mandata pasivnog tumača Dejtonskog sporazuma i podrške stranama potpisnicama, a postali su, baš kao i Ustavni sud BiH, ustavotvorci, a ne ustavobranitelji, što im je trebala biti uloga. Sve to što je rađeno, a rađeno je primjenom diktatorskih metoda, dovelo je do brojnih političkih nesporazuma i sukoba između predstavnika naroda i entiteta, kojima su, bez ikakve potrebe, oduzimane ustavne nadležnosti - navela je Bursaćeva.

Ona je istakla da su istovremeno, na nivou BiH etablirane hibridne institucije, od kojih neke ni dan–danas nisu profunkcionisale, niti će ikada produkovati rezultate koji su potrebni narodima i građanima koji ovdje žive.

- Zato je politika institucija Republike Srpske predvođenih SNSD-om duži niz godina okrenuta ka ukidanju kancelarije visokog predstavnika i vraćanju neustavno i nasilno otetih nadležnosti, budući da smatramo da samo povratak na slovo Dejtona može obezbijediti trajan mir i kakvo-takvo funkcionisanje BiH u okvirima koji su propisani Ustavom i svim drugim aneksima Dejtonskog mirovnog sporazuma - poručila je Bursaćeva.

Komentarišući sve češće tvrdnje da bi Dejtonski Ustav trebalo mijenjati zbog evropskog puta BiH, Bursaćeva je konstatovala da Dejtonski Ustav nikada nije bio prepreka za evropski put BiH i da je to nešto što se mnogo puta moglo čuti i od evropskih zvaničnika, koji su, kao i zvaničnici Republike Srpske, insistirali na uspostavljanju mehanizma koordinacije i efikasnom uključivanju svih nivoa vlasti u primjenu i provođenje evropskih standarda u BiH.

- Promjenu Dejtonskog Ustava zagovaraju oni koji, u stvari, ne žele da se krećemo ka Evropi, već žele da, pod plaštom evropskog puta, provedu ustavne promjene u pravcu uspostavljanja kvazigrađanskog uređenja zemlje, odnosno uspostavljanja sistema kojim bi bošnjačka većina izvršila majorizaciju i dominirala nad Srbima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima. Mi u Republici Srpskoj smatramo da pristupanje EU podrazumijeva prihvatanje i provođenje odgovarajućih standarda i normi koje se tiču gotovo svih segmenata društvenog funkcionisanja, kao i to da svaka država to čini shodno sopstvenom državnom uređenju - rekla je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je izgubljeno dragocjeno vrijeme jer su se neke političke snage, uz snažnu podršku dijela međunarodnih zvaničnika, trudile da dokažu da BiH ne može funkcionisati u ovakvom ustavnom okviru, kojeg te političke snage nikad nisu ni prihvatile.

- I još nešto što je važno znati - ako je jedan od ključnih preduslova za kretanje na evropskom putu vladavina prava, onda su oni koji ne poštuju Ustav, kao najviši pravni akt jedne države, u stvari ključni remetilački faktor tog puta. Dakle, sasvim je moguće kretati se ka Briselu u postojećem ustavnom okviru, jer sličan, uostalom, imaju i neke od država članica EU - zaključila je Bursaćeva.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)