Novaković Bursać: Izjava Turkovićeva pokazuje opravdanost politike čiji je Dodik simbol

  • 12.12.2020. 14:58

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković usmjerena protiv Republike Srpske i njenih izabranih predstavnika upravo pokazuje svu opravdanost politike čiji je simbol Milorad Dodik.

"Ko god želi odgovor na pitanje zašto BiH ne napreduje i zašto nema dogovora među predstavnicima konstitutivnih naroda i ključnih političih aktera, neka analizira ovu izjavu Bisere Turković", rekla je Bursaćeva Srni, komentarišući izjavu Turkovićeve u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upoređuje sa Hitlerom.

Ona je istakla da je poređenje bilo kog predstavnika srpskog naroda sa kreatorom, izvršiocem i simbolom fašističke ideologije do te mjere sramno i uvredljivo za srpski narod koji je boreći se protiv fašizma dao više od milion žrtava, te da zaslužuje samo prezir i ignorisanje.

Bursaćeva je konstatovala da je Dodik predstavnik srpskog naroda koji je dobio ubjedljivo najveću podršku glasača upravo s ciljem i zadatakom da štiti tu poziciju, pa je jasno i zašto je upravo on meta svih, a i ovako preniskih udaraca političkog Sarajeva.

"Ovakve izjave predstavnika bošnjačkog naroda upravo pokazuju svu opradanost politike čiji je simbol Milorad Dodik", izjavila je Bursaćeva.

Ona je dodala da se na ovaj način pokušava vršiti i degradacija trenutnih srpskih političkih pozicija, ali i revizija uloga i pozicija naroda tokom Drugog svjetskog rata.

"Kako je zaštita ustavne pozicije Republike Srpske nepodijeljen i neupitan stav svih političkih stranaka iz Republike Srpske, zasnovan na opredjeljenju i žrtvi srpskog naroda koji bi trebalo da je ravnopravan u BiH, jasno je kakvu jedino moguću reakciju proizvode ovakvi nasrtaji na poziciju Republike Srpske", navela je Bursaćeva.

Što se tiče SNSD-a, ona je rekla da je Bisera Turković, zbog nepridržavanja pozicije i uloge ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, te zaobilaženja stavova Predsjedništav, i ranije trebalo da bude smijenjena.

"Ovo je sigurno momenat koji će našu politiku vjerovatno morati opredijeliti i u tom pravcu. Imajući na umu komplikovanost o pitanju mogućnosti smjene Savjeta ministara i pojedinih ministara u njemu, sigurno je da ćemo se mi odrediti i zauzeti vrlo jasne pozicije o tom pitanju", zaključila je Novaković Bursać. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок