Uprkos odobrenim sredstvima

Novac za rješavanje migrantske krize ne ide gdje je najpotrebnije

21:29, 01.07.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Bosni i Hercegovini je u proteklom periodu odobreno više od 21 milion KM u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize, potvrdilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH. 

Godinu je dana ovaj odgovor, iako nepotpun, čekao poslanik u Predstavničkom domu bh. parlamenta, Saša Magazinović.

Nakon nebrojeno puta i kad je gotovo strpljenje bilo pri kraju konačno je i Magazinović, ali javnost doznala koliko se novaca slilo za saniranje migrantske krize.

Puno pitanja

Brojku imamo, ali ne i odgovor kako je 21 million potrošen, kaže poslanik SDP-a.

"Iako je frustrirajuće tako dugo čekati informacije, zadovoljan sam činjenicom da mi je nakon godinu dana institiranja na odgovoru Savjeta ministara o novcu koji je došao u BiH za ublažavanje migrantske krize ipak neko odgovorio. Smatram da institucije države ne upravljaju migrantskom krizom nego reaguju na trenutne događaje koji prestižu jedan za drugim", kazao je za Magazinović i dodaje da nije dobio odgovor na sva pitanja koja je postavio. 

Ipak, ne odustaje pa će pitati i dalje.

Tako ga, baš kao kao i mnoge zanima pod kojim uslovima i procedurama se iznajmljuju ili ustupaju objekti za smještaj migranata.

"Javnost interesuje i popunjavanje granične policije i odnos Savjeta ministara spram tog pitanja, ali i izdvajanje i utrošak sredstava iz budžeta na svim nivoima vlasti za ublažavanje posljedica migrantske krize", dodaje Magazinović.

Mizerna podrška

Novac koji stiže iz Evropske unije, te međunarodnih fondova, očito je, najmanje dolazi tamo gdje je najpotrebnije, u Unsko–sanski katon, ponavljaju vlasti ovog kantona.

Mizerna je podrška i od domaćih vlasti. Osim 200.000 maraka koje je uplatio Kanton Sarajevo, drugih uplata u pomenute svrhe na trezor Kantona nije bilo, ističe premijer Mustafa Ružnić.

"Kada je u pitanju izdvajanje sredstava od drugih nivoa vlasti uključujući i Federaciju BiH, odluke su donesene ali mi ništa još nismo dobili, osim uplate iz Kantona Sarajevo", ističe premijer Ružnić.

Najveći iznos evropskog novca za upravljanje migracijama u BiH trebao je biti operativan nakon što se utvrdi nova lokacija za prihvat migranata u Unsko-sanskom kantonu.

Međutim, kako za Evropsku uniju Vučjak nije prihvatljiva lokacija za prihvat migranata, milioni evra ostaju na čekanju.