Spoljnotrgovinska komora BiH

Novac se nalazi na računu

  • 20.08.2018. 17:14

Spoljnotrgovinska komora BiH demantovala je navode delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marija Karamatića da je "sa računa STK u Beču nestala većina novca od 1,2 miliona KM za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga".

U prilog demantija iz Komore su dostavljena finansijska dokumenta - Izvod broj 12 od Unikredit banke, sa stanjem na dan 13. decembar 2017. godine iz koga je vidljivo da su na račun Komore uplaćena sredstva u iznosu od 1.034.530,67 KM. 

Među dokumentima je i analitička kartica konta sa 20. avgustom ove godine iz koje je takođe vidljivo da se predmetna sredstva i sada nalaze na računu Komore. 

"Sa žaljenjem konstatujemo da je sastanak parlamentaraca Doma naroda BiH i rukovodstva Komore, koji je održan 7. avgusta, pogrešno interpretiran od strane pojedinih učesnika, iako su tom prilikom prisutni parlamentarci detaljno upoznati o visini i problematici vezanoj za predmetna sredstva, njihovom karakteru i mogućnostima njihove upotrebe, kao i o drugim aktivnostima Komore", ističu iz STK-a. 

Iz Komore navode da su od 1981. pa do 1992. godine, od spoljnotrgovinskog prometa privrede BiH sa Austrijom obrazovana posebna sredstva namijenjena za promociju privrede, te dodaju da su ona bila blokirana u austrijskim bankama od 1992. godine. 

"Nakon dugogodišnjih napora, Komora je uspjela da odblokira sredstva u iznosu od 1.034.530,67 KM, koja je austrijska Unikredit banka doznačila na račun Komore 13. decembra 2017. godine, a koji se vodi kod Unikredit banke Mostar", dodaje se u saopštenju iz Komore. 

Iz STK naglašavaju da su prema aktima Komore, Skupština i Upravni odbor jedini organi koji mogu, u skladu sa propisima, definisati program utroška navedenih sredstava, koja još u cjelosti nisu ni povučena sa računa u austrijskim bankama. 

"Odluka o načinu utroška navedenih sredstava još nije donesena od nadležnih organa Komore, tako da se netaknuta sredstva i zaključno sa današnjim danom, odnosno 20. avgustom nalaze na računu Spoljnotrgovinske komore", ističe se u demantiju. 

Jedina istina je, kažu iz Komore, da Šarović, kao ministar čije Ministarstvo je Zakonom o Spoljnotrgovinskoj komori BiH zaduženo za nadzor nad radom Komore, potvrdilo ko su ovlaštena, legalno izabrana lica kao predstavnici Komore, s ciljem ispunjavanja austrijskih bankarskih uslova za dokazivanje identifikacije legalnih predstavnika Komore. 

"Smatramo nepotrebnim i štetnim svako neargumentovano pominjanje Komore u medijima, jer ono doprinosi umanjenju ugleda Komore, kako kod privrednih društava, tako i kod nadležnih organa", ističe se u saopštenju.

 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.