Član UO STK BiH Borko Đurić

Novac je na računu, nejasno zašto se Vasić oglasio stranački

  • 20.08.2018. 12:18

Član Upravnog odbora Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH Borko Đurić tvrdi da nema govora da je sa računa komore u Beču nestalo više od milion KM, te da su ta sredstva na računu i da će na adekvatan način biti upotrijebljena.

Đurić je izjavio Srni da od STK treba tražiti da pokažu izvode po kojim nalozima i kod koje banke su prenesena sredstva. 

"Riječ je o javno-pravnoj ustanovi, koja je osnovana i organizovana po zakonu i kao takva podliježe javnom uvidu i polaganju računa onima koji su je osnovali, a to su privrednici iz čije se se članarine i akumiliraju sredstva za funkcionisanje Spoljnotrgovinske komore", kaže Đurić. 

On tvrdi da su na računima banaka u Austriji akumulirana sredstva zahvaljujući sporazumu potpisanom prije rata između tadašnje Socijalističke Republike BiH i Austrije. 

"Tada su sve jugoslovenske republike potpisivale ugovore o izdvajanju nekog procenta iz ukupne robne razmjene i ta sredstva su se akumulirala za namjenu promovisanja privrede Austrije u BiH i privrede BiH u Austriji", kaže on. 

Đurić je dodao da su formiranjem STK ta sredstva na neki način prešla u njenu nadležnost, te da je bilo niz pokušaja da se ona aktiviraju u funkciju potreba za koje su i namijenjena. 

"Tek je u 2017. godini jedna od banaka deblokirala 1.030.000 ili 1.040.000 KM i to je preneseno na račun Spoljnotrgovinske komore, tako da nema govora ni o kakvom nestanku sredstava", naglasio je Đurić. 

Đurić je napomenuo da STK instistira da se ta sredstva aktiviraju za potrebe promocije privrede na širem području, a ne samo na tržištu Austrije. 

Na pitanje da prokomentariše jučerašnje saopštenje SDS-a i njenog potpredsjednika Nemanje Vasića o ovom slučaju, Đurić je rekao da mu nije jasno zašto je Vasić o tome govorio kao potpredsjednik SDS-a kad može kao predsjednik Komore, jer to nije stranačka priča. 

"Spoljnotrgovinska komora je nevladina i neprofitna organizacija, pa ne vidim razlog da se bilo ko kao stranački funkcioner, pa i Vasić kao potpredsjednik SDS-a, o tom izjašnjava, kad on tamo ima svoju funkciju i logično je da se u tom svojstvu oglašava po svim pitanjim kad je riječ o Komori", istakao je Đurić. 

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Mario Karamatić potvrdio je Srni da je "sa računa STK BiH u Beču nestala većina novca od 1,2 miliona maraka za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga". 

Prethodno je portal "Slobodna Republika" objavio tekst u kojem se navodi da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na čijem je čelu Mirko Šarović, 2015. godine odoborilo STK, koju vodi Nemanja Vasić, da sa računa Komore u Beču podigne 1,2 miliona KM. 

Isti izvor naveo je da je "novac podignut, ali da mu se od tada gubi svaki trag, jer njegovo trošenje nikada nigdje nije prikazano". 

"Članovi delegacije Doma naroda parlamenta BiH za vrijeme nedavne posjete Komori direktno su pitali Vasića gdje je završilo 1,2 miliona maraka sa računa u Beču. Iole suvisli odgovor je izostao, ali su dobili "zaleđeno" lice Nemanje Vasića", ističe se u tekstu. 

Delegati Doma naroda parlamenta BiH, prema saznanjima "Slobodne Republike", insistiraće na rasvjetljavanju ovog slučaja koji je, navodi se u tekstu, zataškavan dvije godine zahvaljujući pozicijama koje kadar SDS-a ima u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH. 
 

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм