Cijena između 4.500 i 7.500 evra

Nova afera s prodajom viza: Kako su krijumčarili migrante iz Afrike prema BiH?

  • 16.06.2020. 10:18

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i bezbjednosne agencije, otkrili su i dokumentovali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente Francuske i Italije, koje su pripadale trećim osobama. 

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: 

- Jackson Ndip, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj, nalazi se u pritvoru.

- Agbor Donatus Eta, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanin Kameruna, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizovana grupa, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 evra, omogućiti odlazak u zemlje na području EU.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizovali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizovati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne dokumente Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe. 

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, krajem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organizovanja grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a., u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenja ljudi iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Тагови: