Među njima 200 djece

Niko ne preuzima odgovornost: Na području Sirije 300 islamista iz BiH

  • 24.05.2019. 13:01

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je dvije stotine djece, objavio je danas sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na neimenovane izvore iz različitih institucija bosanskohercegovačke vlasti.

Kako se navodi, vlasti u BiH i bezbjednosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i isto toliko žena.

Ranije se nagađalo da je u Sirji i 80-oro djece čiji su roditelji iz BiH, ali je prema trenutnoj procjeni njihov broj znatno veći i iznosi čak 200.

Prema tvrdnjama izvora sarajevskog lista, vlasti u BiH su sve manje spremne da preuzmu odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku, kao i njihove djece.

"Savjet ministara trebalo je još prošle godine da formira koordinaciono tijelo koje bi se bavilo problemom povratka žena i djece iz Sirije poreklom iz BiH, ali do sada to nije učinjeno. Upravo veliki broj djece koja su rođena proteklih godina u Siriji, a čija su oba ili jedan roditelj porijeklom iz BiH usporiće cijeli proces povratka u zemlju“" naveo je neimenovani izvor.

Avaz navodi da navodno nema saglasnosti da se majke i djeca vrate iz Sirije u BiH, čak i u slučaju da žene budu procesuirane pred tamošnjim pravosuđem.

U BiH je u aprilu vraćen državljanin te zemlje Ibro Čufurović, koji je ratovao u Siriji i Iraku gdje je bio zarobljen, a izručenje je obavljeno u dogovoru s vladom SAD.

On sada u pritvoru čeka suđenje za terorizam, a isti postupak slijedi i za Armina Čurta, još jednog bivšeg pripadnika Islamske države (IS) čije je izručenje dogovoreno, prenosi Hina.

"Zar je bitniji taj borac Islamske države što su ga vratili u BiH, od žena i dece koji svakodnevno pate po kampovima u Siriji. Bojim se da još dugo neće doći svojim kućama. U pitanju su desetine žena, a ne jedna", izjavila je Alema Dolamić iz Tešnja koja se dugo bori kako bi obezbijedila povratak svoje sestre iz Sirije.

Тагови: