SDA blokira evropski put

Nije realno da Savjet ministara bude formiran do maja

  • 29.03.2019. 19:14

Realno je da Savjet ministara neće biti formiran do maja. Ukoliko bude blokiran evropski put BiH, isključivi krivac za to će biti SDA, poručuju iz SNSD-a, dan nakon što je evropski komesar za proširenje, Johanes Han, boravio u Sarajevu. 

Nedvosmisleno je poručio da vlast u BiH mora da bude formirana za mjesec dana, jer, u suprotnom, Evropska komisija, koja je do tada planirala da dostavi mišljenje na zahtjev BiH, neće to učiniti. Iz stranke koju predvodi Bakir Izetbegović stigla je poruka da SDA neće sama u vlast, i da će rezultat pregovora sa DF-om Željka Komšića uskoro biti ozvaničen. Hrvati sa Komšićem ne žele u vlast, što situaciju dodatno komplikuje. 

"SDA uslovljava, SDA blokira evropski put BiH, SDA svaki put na sto iznosi neke njima znane razloge i mislim da će ovakav izbor i ovakva, rekao bih, komplikacija stanja u izboru bošnjačke reprezentacije, u odnosu na strukturu koju treba činiti DF, dodatno usložniti odnose DF-a i HDZ-a," rekao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Iako iz HDZ-a još nije stigao zvaničan stav, jasno je kakav će on biti, posebno nakon što su poslanici i delegati HNS-a odbili da prisustvuju zajedničkoj sjednici oba doma bh Parlamenta, jer je najavljen i dolazak hrvatskog člana Predsjedništva. Na toj sjednici trebalo je da bude i Johanes Han. Funkcioneri SDA  juče su održali tročasovnu sjednicu Predsjedništva. Ostaju pri svome. 

"Mi smo i taj načelni program koji treba potpisati sa HDZ-om i SNSD-om proslijedili i DF-u i vjerovatno i SBB-u i svima koji su razgovarali s nama, da i oni kažu svoj stav oko toga. Kažem, SDA ne ulazi sama u vlast i ne želi sama u vlast. SDA želi u ovom ozbiljnom i odgovornom trenutku za ovu zemlju da prikupi što više probosanskih snaga," kaže Asim Sarajlić, potpredjednik SDA.

Johanes Han, je, prema obećanjima koja je dobio iz BiH, trebalo da dođe “na gotovo”, odnosno da, u trenutku njegove posjete, vlast na nivou zajedničkih institucija bude formirana. Posjeta nije postigla pravi efekat, jer Han nije uspio da ubijedi predstavnike svih parlamentarnih stranaka da potpišu izjavu o zajedničkom opredjeljenju da se radi na novoj agendi za socioekonomske reforme. Iz Republike Srpske stižu jedinstveni stavovi – sve parlamentarne stranke usaglasile su se da komisije i radna tijela oba doma Parlamenta neće biti formirane dok ne bude izabran predsjedavajući, i ne bude formiran Savjet ministara. Put BiH ka NATO integracijama za Republiku Srpsku nije, i neće biti opcija.
 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок