Federacija BiH

Neusvajanje budžeta ugroziće i Civilnu zaštitu

  • 01.02.2019. 10:22

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je Srni da će neusvajanje budžeta Federacije BiH /FBiH/ ugroziti, prije svega, finansijsku situaciju u vezi sa troškovima, pa i djelovanjem pripadnika ove uprave u specifičnim situacijama.

Solak je naveo da će se neusvajanje budžeta odraziti na sve institucije u FBiH, pa tako i na ovu upravu, te da je najveći problem što neće moći da budu uplaćivana sredstva za osiguranje pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite koji izlaze na teren prilikom uništavanja različitih minsko-eksplozivnih sredstava. 

"Takvih je svaki dan minimalno 10. Da bi čovjek izašao na teren, mora da ima osiguranje. Ako ne uradimo svoj posao, odnosno ne uklonimo minsko-eksplozivna sredstva, može da dođe do neželjenih posljedica, odnosno stradanja ljudi", upozorio je Solak. 

On je naveo da Federalna uprava Civilne zaštite ne može da reaguje ni u slučajevima prirodnih nesreća koje su proglašene u mnogim područjima zbog obilnog snijega. 

"Kad je u opštinama i kantonima proglašeno stanje prirodne nesreće treba da reagujemo, jer nam je to zakonska obaveza. Ne znam na koji način ćemo te stvari da rješavamo", istakao je Solak. 

On je dodao da će vrlo brzo morati da traži od Vlade uputstva na koji način da se postupa, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je Federalna uprava Civilne zaštite institucija koja reaguje u posebnim i specifičnim situacijama. 

"Prvi put se susrećemo sa ovakvom situacijom. Čekaćemo da nam Vlada da konkretna uputstva na koji način dalje da postupamo. Ne znamo kako ćemo da reagujemo kad je riječ o ključnim troškovima kao što su osiguranje ljudi i izlazak na teren", naveo je Solak. 

Ukazujući na to da se i u januaru radilo poprilično smanjenim intenzitetom, odnosno samo ono što je baš neophodno, Solak tvrdi da će u februaru to biti veoma veliki problem. 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević rekao je juče da su sve isplate iz federalnog budžeta blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH. 

On je podsjetio da su Vlada FBiH i Predstavnički dom uradili svoj dio posla i da isto treba da učini i Dom naroda FBiH.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.