Povećanje za 31 odsto

Neuračunljivost odgovor za svaki zločin: Sve više počinilaca krivičnih djela traži izgovor

09:59, 13.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U BiH sve je više građana koji su počinili krivično djelo u stanju neuračunljivosti, a u toku prošle godine izrečeno je 125 mjera sigurnosti, što je više za 31 odsto nego 2017. godine kada su izrečene mjere za 96 lica, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH.

Jedina ustanova u BiH u koju se smještaju počinioci krivičnih djela u stanju neuračunljivosti je Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, prenosi "Dnevni avaz". 

Oduku o smještaju u ovu ustanovu može donijeti bilo koji sud u BiH, i to na period do godinu. 

Na teritoriji Republike Srpske lani je izvršeno devet mjera obaveznog liječenja od zavisnosti i 85 psihijatrijskog liječenja, od kojih je 50 lica smješteno na Sokolac. 

Sud BiH izrekao je prošle godine na teritoriji Federacije BiH šest mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i 13 obaveznog liječenja od zavisnosti. 

Evidentirano je 12 lica koja su, nakon što su počinile krivično djelo u stanju neuračunljivosti, smještene u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac. 

U Brčkom su izrečene tri mjere sigurnosti, od kojih dvije obaveznog psihijatrijskog liječenja i jedna obaveznog liječenja od zavisnosti.