Radovan Kovačević

Neukusno miješanje Prede u unutrašnja pitanja

  • 11.01.2019. 16:48

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i, umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU, rekao je danas portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je novi saziv Predsjedništva BiH, kojim predsjedava Milorad Dodik, usvojio deklaraciju koja se odnosi na potrebu bržeg evropskog puta BiH. 

"Umjesto da dobijemo odgovor na tu deklaraciju i izraženu želju BiH da brže ide ka EU, mi dobijamo miješanje u unutrašnja pitanja koje je potpuno neukusno", rekao je Kovačević Srni. 

Komentarišući optužbe koje je Dan Preda, govoreći za federalne medije o slučaju "Dragičević", iznio na račun institucija Srpske, Kovačević je naglasio da institucije Republike Srpske u potpunosti profesionalno obavljaju svoje poslove. 

Prema njegovim riječima, tako je bilo i u svim ranijim slučajevima i biće i u budućnosti. 

"Ukoliko Dan Preda smatra da ima takav mandat i da je pozvan da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da bi trebalo da komentariše eventualno političko nasilje, onda bi najprije trebalo da se okrene prema Francuskoj i da osudi ponašanje francuske policije. U Srpskoj za takvim nečim ne postoji nikakav razlog i potreba", dodao je Kovačević. 

On je rekao da je "potpuno neumjesno" da Dan Preda govori i o nadležnostima unutar BiH i da nešto sa nivoa Srpske treba da pređe na nivo BiH. 

"To je za nas nedopustivo. U tom kontekstu želim da ga podsjetim da su za ovakvu organizaciju tužilaštva u BiH odgovorne njegove kolege iz EU koje su nam nametnule neustavnu instituciju Visoki sudski i tužilački savjet. 

"Tužioci nemaju odgovornost prema bilo kome i mogu na ovaj način da doprinose eskalaciji problema, umjesto da ih rješavaju. Kompletna odgovornost u ovom slučaju je na tužilaštvu i ono mora dati odgovor, a ovakvi komentari koji dolaze iz EU nikako ne mogu da pomognu u rješavanju tog problema", ocijenio je Kovačević. 

Dan Preda je, između ostalog, izjavio da je situacija u vezi sa slučajem "Dragičević" neprihvatljiva. 

"Da sam građanin ove zemlje i ja bih vjerovatno bio na ulici i zahtijevao pravdu za Davida. Jasno je da su ti ljudi vrlo razočarani stavom vlasti o ovom pitanju i moje osnovno pitanje je mogu li vlasti Republike Srpske riješiti ovaj problem? Ako se problem ne može riješiti u Republici Srpskoj, dajte onda da razgovaramo o procesuiranju slučaja na nivou BiH", rekao je Dan Preda federalnim medijima.