Nović i Kožul zamjenici

Nermin Nikšić na čelu Komisije za nadzor nad OBA

  • 23.01.2020. 17:25

Nermin Nikšić /SDP/ imenovan je danas za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/, a Sredoje Nović /SNSD/ i Predrag Kožul /HDZ/ za zamjenike predsjedavajućeg.

Rukovodstvo Zajedničke komisije za nazdor nad radom OBA BiH imenovano je na današnjoj sjednici komisije u Sarajevu.

Nikšić je nakon sjednice rekao da će se prema planu i programu rada nastojati ostvariti kontrola i nazdor nad radom OBA BiH, s obzirom da ova zajednička komisija u prethodnom mandatu nije funkcionisala skoro dvije godine.

"Nastojaćemo da sve ono što je u nadležnosti i u mogućnosti ove komisije uradimo na transparentan način i da primjenjujemo sva zakonska ovlaštenja", rekao je Nikšić.

Kada je riječ o izboru novog direktora OBA BiH i problematičnoj fakultetskoj diplomi aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića, Nikšić je rekao da kao predsjednik stranke smatra da je to apsolutno neprihvatljivo.

"Sa aspekta poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH istakao bih da ćemo kao komisija donositi odluke i u našoj nadležnosti je davanje mišljenja i preporuka i kada je riječ o direktoru. Sve one afere koje su bile mene ne obavezuju uopšte, niti stav i mišljenje SBB-a i SDA da bih se morao prikloniti tome", rekao je Nikšić.

On je naglasio da će nastojati, bez ikakve potrebe za osvetničkom retorikom, da se poštuje zakon i zakonske procedure, te konačno raščistiti da li direktor OBA BiH, ima ili nema diplomu, te da li je validna ili ne.

Osvrćući se na činjenicu da OBA više od dvije godine nije imala parlamentarni nadzor s obzirom na nefunkcionisanje Komisije u prethodnom mandatu, Nikšić je rekao da ne vjeruje da bi se retroaktivno moglo ispravljati ono što je bilo u tom periodu.

"Treba da napravimo uvid u ono što je bilo i u ovom periodu kad mi stupamo na dužnost pratimo i u skladu sa zakonom intervenišemo, te pratimo zakonitost rada OBA BiH", rekao je Nikšić.

On je dodao da je jedan od 12 članova Zajedničke komisije, te da će u narednom periodu dogovoriti termin plan i program rada i zakazati narednu sjednicu komisije.

Zajedničku komisiji za nadzor nad radom OBA BiH čine Safet Softić, Nenad Stevandić, Predrag Kožul, Nermin Nikšić, Mirko Šarović, Zlatan Begić, Asim Sarajlić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Bariša Čolak, Marina Pendeš i Munib Jusufović.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.