Milorad Dodik

Srpska neće prihvatiti izmještanje migranata u Medeno Polje

  • 22.10.2019. 12:20

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je neprihvatljivo smještanje migranata u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca, jer bi to imalo političku dimenziju čiji je cilj protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta.

"To je smišljeno u Sarajevu da bi Srbi bili protjerani iz Medenog Polja, odnosno sa vjekovnih ognjišta", rekao je Dodik novinarima, komentarišući najavu da će migranti iz Bihaća biti smješteni u Medenom Polju.

On je istakao da dio bošnjačke političke elite blagonaklono gleda na migrante, koji bi u perspektivi mogli da vrše pritisak na one koji nisu Bošnjaci.

"Jasan je odnos Republike Srpske kada je riječ o migranskoj krizi. Problem migranata može da sruši temelje BiH, jer institucije na nivou BiH nisu ništa uradile, nema sveobuhvatnog i kvalitetnog programa i odgovora na ovo pitanje. Pokušaji da se sve formalizuje na nivou BiH išli su za tim da bude opravdan nečiji nerad, a zatvaranje granica u Evropi je dovelo Republiku Srpsku i Federaciju BiH u situaciju da se mora naći odgovor na ovaj problem", dodao je Dodik.

On je podsjetio da se ne zna tačan broj migranata u BiH, jer je prvobitno rečeno da ih je od 3.000 do 4.000.

"Međutim, sinoć je rečeno da ih je 7.000 i to je ono što se zna, a sigurno je da ih je i više. Imamo dosta problema, jer u nekim selima se ljudi organizuju kako bi sačuvali bezbjednost", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sa nivoa BiH sada pokušavaju reći da je njihova nadležnost samo ulazak u BiH.

"Mnogo je špekulanata koji prevoze migrante, ali i priča iz Evrope da će BiH dati novčana sredstva kako bi migrante smještali u određene centre. Sada traže da se djeca migranata upisuju u škole u BiH, što govori da im je namjera da ih ovdje i zadrže, što može imati različite posljedice, pa i na razvoj društva. Ako je Evropi do humanizma neka otvori granice", poručio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ostaje dosljedna u stavu da na njenoj teritoriji neće biti građeni prihvatni centri za migrante.

"Potrebno je obezbijediti adkevatan smještaj za migrante na području Bihaća, kao i logistiku. Dolazi zima i ne smijemo izgubiti humanitarnu dimenziju, a Republika Srpska je spremna da pomogne u finansiranju centra za migrante u ovom gradu", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara šta Predsjedništvo BiH može uraditi u rješavanju migrantske krize, Dodik je odgovorio da ne može ništa jer ne postoji sveobuhvatan plan.

"Više puta smo tražili od Savjeta ministara da bude sačinjen sveobuhvatan plan za rješavanje migrantske krize, ali to nikad nije urađeno i od koga da tražimo odgovornost. U Federaciji BiH postoji samo jedan program, a to je da na granice u Srpskoj bude postavljena njihova policija i na granicu BiH prema Srbiji Oružane snage, što nikada nećemo dopustiti. Da je Srpska bila nadležna za granicu, sigurno bismo je zatvorili", istakao je Dodik

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм