Poruka poslanika sa svih nivoa BiH

Neprihvatljivo odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

  • 25.03.2019. 19:07

Ukoliko BiH jednoglasno kaže "ne" izgradnji odlagališta nuklearnog otpada nadomak Novog Grada, Hrvatska bi možda mogla da preispita svoje namjere i na kraju, od njih i odustane. To je zaključak poslanika sa svih nivoa vlasti u BiH koji su, okupljeni u ''Zelenom klubu'', pokušali da osmisle zajedničku strategiju borbe protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Dvoru. 

Iako su početkom marta u javnost dospjele informacije da je Čerkezovac potvrđena lokacija, zajedničke institucije su tek počele da se bude. Poslanici imaju identičan stav – ako bude izgrađeno, za dvadesetak godina će se na tom odlagalištu skladištiti i otpad iz Evrope, a to se nipošto ne smije dozvoliti.

"Što je mjesto gdje se otpad ima namjeru odlagati udaljeno par stotina metara od Une, odnosno granice sa BiH, manje od tri kilometra od centra opštine Novi Grad, par stotina metara od vodozahvata, mjesta gdje se snabdjevamo vodom," rekao je Saša Magazinović, predsjednik "Zelenog kluba".

Hrvatsko Ministarstvo odbrane, kako piše u dokumentu koji je nedavno objavljen, dalo je na raspolaganje kasarnu Čerkezovac Ministarstvu za zaštitu životne sredine koje je sve demantovalo i navelo da tek treba da se odredi nova namjena kasarni. ATV je tražila odgovore iz nadležnog hrvatskog ministarstva i nismo ih dobili. Nije ih dobio ni načelnik Dvora na Uni, a tražio ih je prije 20 dana. 

"Od mog poziva koji sam uputio Ministarstvu zaštite okoliša i MUP-a, nisam dobio odgovor ni od jednog ministarstva šta se dešava na lokaciji Čerkezovac. Ako ne dobijemo od njih, mi ćemo ići korak dalje, pa sve do samog vrha, do Evropske komisije," rekao je Nikola Arbutina, načelnik Dvora na Uni.

Problem Novljana, na konferenciji u Sarajevu, iznio je načelnik Miroslav Drljača. Malo je odahnuo kada je vidio da su, po pitanju odlagališta, svi jedinstveni. 

"Da se potvrdio stav koji mi imamo inače u Novom Gradu, a to je da je ta lokacija Čerkezovac neprihvatljiva iz razloga velike blizine opštini Novi Grad," kaže Drljača.

Podrška stiže i od načelnika hrvatske opštine Petrinja. Kaže da godinama pokušava da spriječi izgradnju odlagališta u Dvoru.

"Kroz dobru politiku možemo dati poruku da se nećemo baviti ovde nikakvim politikama, nego samo da ćemo se baviti budućnošću kraja koji zaslužuje poštovanje svih nas," rekao je Darinko Dumbović, načelnik opštine Petrinja.

Predsjedništvo BiH je, poslije pet godina, napokon reagovalo. Predsjedavajući, Milorad Dodik, pisaće predsjednici i premijeru Hrvatske i tražiti da se lokacija za odlaganje otpada izmjesti dalje od granice sa BiH. Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH imaju obavezu da obavijeste zemlje članice Evropske unije i relevantne međunarodne organizacije o namjerama Hrvatske.  

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.