Dodik u Briselu poručio

Neprihvatljiva uslovljavanja oko formiranja Savjeta ministara VIDEO

  • 29.01.2019. 17:00

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Glavna tema sastanka u Briselu bio je put BiH u Evropsku uniju, ali i političke prilike u BiH, prije svega proces formiranja vlasti. 

Medijima se obratio predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, koji je istakao da je sastanak bio uspješan. 

"Imali smo uspješan sastanak, bez obzira na situaciju u BiH. Imamo razmijevanje u Briselu. To je evropski put. Kasnimo sa nekim stvarima. Vjerujemo da će Parlament EU donijeti mišljenje da nam se da kandidatski status. To je realan okvir da dobijemo taj status", istakao je Dodik.

Dodao je da je bilo razgovora i o formiranju vlasti.

"Evropska komisija je zainteresirana za brzo formiranje vlasti. Pitanje kao što je NATO treba izbjeći kao uslovljavanje za formiranje Savjeta ministara. Šteta za BiH je ako se brzo ne konstituišu organi vlasti jer onda izbori nemaju smisla i narod je doveden u zabludu", istakao je Dodik.

Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da je jasna poruka Evropske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU. 

"Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Evropa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Trebamo s institucionalno povezati. Ovaj mandat Evropske komisije će biti iskorišten kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status. Nema nikakve dileme EU želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do novembra ove godine", kazao je Džaferović.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)