Nisu prošli procedure

Nepotvrđeni generali u OS BiH komanduju i primaju plate

  • 15.09.2019. 19:05

Da u BiH ništa ne funkcioniše potvrđuje i činjenica da u Oružanim snagama BiH komanduju generali koji nisu prošli procedure. 

Naime, Predsjedništvo BiH, u starom sazivu, još u februaru prošle godine uputilo je u Parlamentranu proceduru  na potvrdu unapređenje 13 imena. U Predstavničkom domu ta imena su prošla, ali nisu u Domu naroda. 

U maju prošle godine nije bilo dovoljno ruku za njihovo unapređenje. Za to vrijeme, oni komanduju i primaju plate generala, što je samo još jedan apsurd u zemlji kakva je BiH, kaže delegat srpskog Kluba u Domu naroda BiH Dušanka Majkić. Dobro se sjeća da su Srbi bili protiv pet imena, pa je pala i cijela lista.
 
“U prošlom mandatu Srbi nisu dali saglasnost za ovih pet lica i postavljanje na nova mjesta i sada oni 19 mjeseci rade na poslu za koji nisu praktično postavljeni. Šta se može uraditi, šta nam preostaje, Predsjedništvo bi trebalo da stavi tu tačku dnevnog reda I da donese odluku da li će promijeniti listu koja je već bila na raspravi u Parlamentu I nije usvojena ili će formirati sasvim novu listu“, kaže Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH.

To što se činovi dobijaju po želji bez bilo kakve procedure, u Ministarstvu odbrane BiH ne žele da komentarišu. Ministarka Marina Pendeš, za ATV, kaže da je prava adresa Predsjedništvo BiH i da je Ministarstvo sve uradilo u skladu sa zakonom i procedurama. Da se sa ovakvim slučajevima zloupotrebljava i krši Zakon o odbrani, za SNSD-ovog Stašu Košarca je ništa drugo već čista drskost.

"To je veoma drsko. Mi jesmo svjedoci da u mnogim agencijama i ministarstvima postoje vrlo problematični rekao bi konteksti implementacije zakona. Čak određeni nalazi institucija ukazuju da se krše određeni zakoni, pogotovo u ovom periodu kada nije konstituisan Savjet ministara. Mislim da je oblast oružanih snaga i odbrane je pitanje gdje se apsolutno ne bi smjelo da krši, ali ono što je uočeno da postoje različite vrste autoritetnih kanala kako bi se zaobilazile neka zakonska rješenja i procedure“, kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

BiH nije zemlja demokratije i u njoj može da radi ko i kako hoće. Upravo su to priznali oni koji se najviše, u posljednje vrijeme, pozivaju na Ustav i poštovanje zakona u BiH i koji su najveći kočničari uvođenja reda i formiranja BH vlasti od izbornih pobjednika. Sve je na štetu dva naroda i to u SDA više i ne kriju.

"Nije BiH demokratska zemlja u kojoj se uvažavaju principi demokratskih građana i to je jedna široka tema koja zahtjeva široku elaboraciju, a ja nadam se u ovom trenutku da vi razumijete da mi nismo za to“, kaže Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

Sa nepotvrđenim generalima, sarajevska politika želi da se što prije domogne NATO-a, smatraju u Srpskoj. Zato njeni predstavnici ponavljaju da će se pridržavati zakona i odluka, među kojima je i Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.