Dušana Majkić

Nepotrebnih institucija u BiH ima više od 20

  • 04.07.2018. 13:36

U BiH postoji više od 20 institucija čiji rad bi se mogao nazvati upitnim ili čak potpuno nepotrebnim, izjavila je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je istakla da bi se, u najmanju ruku, ove institucije mogle organizovati na potpuno drugačiji način. 

Majkićeva je napomenula da Savjet ministara nikada nije pokazao interes da analizira prethodno uspostavljene institucije, agencije, direkcije, kancelarije, institute, zavode i mnoge druge koje troše ogromna sredstva iz budžeta, a imaju potpuno simboličan ili gotovo nikakav uticaj na život građana. 

"Kao poslanik u nekoliko saziva i nekoliko puta u Parlamentarnoj skupštini BiH inicirala sam raspravu na ovu temu, ali je ona ostajala bez podrške", navela je ona. 

Prema njenim riječima, Bošnjaci su smatrali da sve ono što je formirano kao institucija BiH ne treba dirati i dovoditi u pitanje, držeći se kriterijuma - jednom osnovano, zauvijek osnovano. 

Ipak, ocijenila je ona, finansijski uslovi u društvu u BiH se zaoštravaju i nedostatak novca na jednoj poziciji sve više "bode oči" kada se rasipa na drugoj. 

"Zato BiH i njene institucije, naročito Parlamentarna skupština i Savjet ministara, moraju mnogo pažljivije razmatrati izvještaje o radu ovih institucija i donositi mjere kojima će se omogućiti što racionalnije korištenje budžetskog novca", smatra Majkićea. 

Ona je istakla da će masovno zapošljavanje "stranačkih vojnika" u posljednje dvije godine tek pokazati šta znači neodgovorna vlast. 

"Njoj je jedino cilj uzeti što više na nivou BiH da bi ostalo što manje za entitete koji brinu o većini potreba svojih građana", konstatovala je Majkićeva.