MIgrantsku krizu razmatrao Savjet ministara

Neophodno ojačati granice i spriječiti nadiranje ilegalnih migranata u BiH

  • 05.11.2018. 19:22

Neophodno je da se ojačaju granice i spriječi nadiranje ilegalnih migranata u BiH –  piše to u Informaciji Ministarstva bezbjednosti, koju je lično potpisao Dragan Mektić, a danas je i usvojena na Savjetu ministara BiH. 

MUP Republike Srpske trebalo bi da uputi još 40 policajaca, koji će sa Graničnom policijom obezbjeđivati najkritičnije granične pojaseve BiH. Migranti koji su već na području Unsko–sanskog kantona, barem prema usvojenoj Informaciji, uskoro bi trebalo bi da budu smješteni u prostore bivšeg preduzeća Bira, a usvojena je i primopredaja kasarne Ušivak u Hadžićima. 

O načinima rješavanja migrantske krize novinari su malo šta saznali. Jedini sagovornik bio je ministar spoljnje trgovine Mirko Šarović, jer je ministar bezbjednosti Dragan Mektić odlučio da nakon sjednice  napusti prostorije i ne govori o problemu koji je u njegovoj nadležnosti. 

"Taj dio, ja mislim da će vam informaciju dati gospodin Mektić. Informacija je prošla, i zaista ne bi imalo smisla da možda ja sada interpretiram te detalje. Informacija je bila vrlo sadržajna, opširna, potrošili smo poprilično vremena, tako da to prepuštam njemu", rekao je Mirko Šarović, ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa  BiH.

Ministarstvo bezbjednosti se i prema Informaciji koja je usvojena još polovinom maja trebalo pobrinuti da ojača bh. granice. Na granici sa Cnom Gorom, kako saznajemo iz Granične policije BiH, za sada se situacija smirila. Poručuju da je i dalje najkritičniji dio BiH koji graniči sa Srbijom.

"Možemo reći da je kompletna granica sa Srbijom opterećena i sve je veći broj migranata koji pokušavaju ući u Bosnu i Hercegovinu, ali posebno dakle policijski službenici Granične policije zajedno sa MUP-om Republike Srpske, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu bazirani su na graničnim pojasevima na području gradova Zvornika, Čajniča, Višegrada i Bijeljine", kaže Sanela Dujković, portparol Granične policije Bosne i Hercegovine.

Direktor policije Darko Ćulum potvrdio je da je priliv migranata povećan i u Srpskoj. Naglasio je da Republika Srpska nema kapaciteta za zadržavanje migranata na svojoj teritoriji, ali i da je njihova namjera uglavnom ulazak u Unsko-sanski kanton.

"Prisustvo migranata je inače zastupljeno na području svih policijskih uprava. Evo sad vidimo da ih je  povećano na području opštine Prijedor, odnosno Policijske uprave Prijedor. I dalje ostaje stva i zaključak Vlade Republike Srpske da Republika Srpska nema ni uslova ni kapaciteta da primi migrante, toga se držimo i toga ćemo se držati. Mi pojačano radimo kad je u pitanju aktivnost policijskih službeniak na terenu i što se tiče otkrivanja i pronalaska migranata", rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Od januara do kraja oktobra, Službi za poslove sa strancima prijavljena su 20.782 nezakonita migranta na teritoriji BiH. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom periodu iskazalo njih 19.625, dok ih je 1.310 podnijelo zahtjev za azil. Najviše ih je iz Pakistana, Irana, Sririje, Iraka, Libije i Avganistana.