Preporuka Evropske unije

Neophodno formirati drugostepeni sud na nivou BiH

  • 17.02.2019. 19:27

BiH bi trebalo da formira drugostepeni sud - preporuka je to Evropske Unije. Prema postojećem sistemu, Sud BiH donosi i prvostepene i pravosnažne presude što, u suštini, znači da isti sud odlučuje o žalbama na svoje presude.

Tako nešto nije u skladu sa evropskim pravosuđem i evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava pa je formiranje drugostepenog suda u svoj program rada od 2014. do 2018. uvrstilo i BH ministarstvo pravde. Promjene u pravosuđu, ipak, još nisu došle na dnevni red, a u Republici Srpskoj smatraju da su za sve krive političke okolnosti.

"Ministarstvo pravde Republike Srpske je u okviru strukturalnog dijaloga predlagalo konkretna rješenja, očigledno da nije bio povoljan politički ambijent da se do takvih rješenja dođe. Ja vjerujem da ćemo svi skupa razumjeti da su nam potrebna nova rješenja, prije svega u pogledu pravne sigurnosti svih građana BiH," rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.
 
Da bi nezavisni, drugostepeni, Sud na nivou BiH bio formiran, potrebno je izmijeniti Zakon o sudovima BiH a to će, po svemu sudeći, na red doći tek sa novim sazivom Savjeta Ministara. U Visokom sudskom i tužilačkom Savjetu kažu da će biti dosta posla, jer osim formiranja drugostepenog suda, treba riješiti i problem proširenih nadležnosti postojećeg Suda BiH.

"Mislim da je najveći problem trenutno kada je Zakon o sudovima u pitanju taj problem proširene nadležnosti i da je tu stvar zapela. Ukoliko se tu stvar riješi, mislim da će taj paket generalno onda biti prihvatljiv svima, a evo trenutno je situacija takva kakva jeste," rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Na formiranju nezavisnog drugostepenog suda, koji bi odlučivao o presudama Suda BiH, vlasti u Republici Srpskoj odavno insistiraju. Spremni su, kažu, na pregovore koji će dovesti do unapređenja pravosudnog sistema. Pomoć  institucijama na nivou BiH u izradi zakonske regulative, obećavaju i u Evropskoj Uniji.