Dušanka Majkić

Nemaran odnos BiH prema problemu uništavanju viškova naoružanja 

  • 25.06.2018. 15:25

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da se uništavanje viškova municije u BiH vrši na dva načina i da nijedan od njih se ne vrši na zadovoljavajući način i naglasila da se BiH prema ovom problemu odnosi nonšalantno i nemarno.

"BiH je jedina zemlja koja vrši uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava otvorenom detonacijom u Glamoču, uz pomoć jedne američke organizacije, a drugi dio koji se uništva u vojnom kapacitetu `Trom` u Doboju se radi rastavljanjem na sastavne dijelove, od koga bi ova zemlja mogla imati više koristi", naglasila je Majkićeva. 

Ona navodi da je poznato da međunarodna zajednica finansira projekat "Eksploud" koji se odnosi na uništavanje municije i sređivanje skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH. 

"Taj projekat je u nekoliko navrata produžen i još nije završeno uništavanje kompletnog viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH. Različite zemlje na različite načine doniraju ta sredstava. Međutim, pitanje odnosa Ministarstva odbrane BiH prema tom problemu je ključni odgovor na sve to. Nijedan od postupaka uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava ne idu na zadovoljavajući način. I jedan i drugi postupak bi se mogli unaprijediti, ali BiH se prilično nonšalantno i nemarno odnosi kada je taj problem u pitanju", smatra Majkićeva. 

Majkićeva napominje da je do sada izdvojeno više od 10 miliona KM od različitih međunarodnih organizacija kako bi se što prije uništili viškovi municije u BiH. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.