Nema tolerancije za manjak Srba u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika

  • 18.10.2020. 20:08

Novi problemi u institucijama BiH pojavili su se na relaciji između Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Predsjedništva BiH. Članovi Predsjedništva nisu imali isti pogled na njihov rad, protiv je bio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik prije svega jer  u Komisiji radi samo 12 odsto Srba. Tu nije kraj nepravilnostima.

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još niko nije stao u kraj, a nakon posljednje sjednice BH Predsjedništva, njom bi mogli da se pozabave i neki drugi nadležni organi. Komisija koja određuje šta će se nazvati nacionalnim spomenikom, nema dovoljno zaposlenih Srba, a za tako nešto više nema tolerancije u Republici Srpskoj. Još gore je, kaže predsjedavajući savjeta ministara BiH, što ovo nije jedini primjer zajedničkog tijela u kojem nema nacionalne zastupljenosti.

"Svi oni koji su na taj način formirali tu komisiju moraju biti svjesni da se moramo vratiti na početak. Moramo formirati komisiju sa dobrom praksom u Bosni i Hercegovini, i na taj način omogućiti da Komisija radi, donosi i da ona bude obavezujuća za sve u Bosni i Hercegovini. Otkada sam ja na čelu Savejeta ministara nisam dozvolio da se formira bilo kakva radna grupa, manje ili ivše važna a danije ispoštovana ta nacionalna zastupljenost", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zato je, na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH, srpski član Milorad Dodik, glasao protiv izvještaja sporne Komisije. Podržao ju je zato Šefik Džaferović, jer tamo bošnjaka ne manjka, dok je hrvatski član Predsjendištva ostao uzdržan. 

"U njemu se vidi neravnopravna nacionalna struktura u kojoj se samo 12 odsto Srba nalazi u toj Komisiji, da imamnogo onih koji su već za penzionisanje a i dalje rade, da ima onih koji su po ugovru o djelu a produžavaju to mimo zakonskih uslova. Jedan opšti javašluk i jendo nekontrolisano stanje u toj Komisiji, apsolutno traži intervenciju nadležnih institucija pa i kontrolnih organa mada je i Služba za reviziju već rekla svoje i 2018. i 2019. što se nije ispoštovalo.", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Komisiji u kojoj i dalje sjedi PDP-ov kadar, ništa nisu mogli ni revizori. Upozoravali su godinama na sporna zapošljavanja i radne odnose, ali bezuspješno. 

I pored ispunjenog uslova za starosnu penziju obavlja dužnost člana Komisije u statusu stalno zaposlenog

Prijem u radni odnos na određeno vrijeme vršen je bez provođenja konkursne procedure, a angažovanje na određeno vrijeme je vršeno u kontinuitetu tokom većeg dijala godine. Pored toga, imenovano lice i pored ispunjavanja uslova za starosnu penziju, obavlja dužnost člana Komisije u statusu stalno zaposlenog. Za obavljanje pojedinih poslova angažovana su lica koja su u kontinuitetu obavljali poslove  na osnovu zaključenih ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovoru o djelu. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i 2018. godine vršila je  obračun plata i naknada članova Komisije na osnovu koeficijenta koji nije utvrđen u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, stoji u revizorskom izvještaju za tu godinu