Nema subvencija za firme iz Srpske u FBiH

  • 23.05.2020. 19:01

Firme iz Republike Srpske koje posluju u FBiH nemaju isti tretman kao tamošnji privrednici. Iako plaćaju i poreze i doprinose u tom entitetu, nisu obuhvaćeni pomoći i subvencijama jer nisu poslovali tokom pandemije virusa korona. Pored brojnih obećanja, Vlada FBIH je ipak odlučila da pravo na subvenciju imaju samo poreski obveznici sa sjedištem u tom entitetu BiH. 

Gubici su ogromni, a mi nemamo nikakvu podršku, priča privrednik iz Srpske koji posluje i u FBIH. Četiri trgovine u Sarajevu i 20 radnika na klimavim su nogama. Da stvar bude gora, još nisu počeli da rade jer odlukom kriznog štaba Federacije još nije dozvoljen rad tržnim centrima gdje posluje ova firma. Objašnjenja iz Vlade, kažu, još nema. 

"Mi apsolutno nemamo isti tretman, što je možda nečuveno u jednoj poslovnoj praksi. Tamo se plaćaju svi porezi i doprinosi, to su radnici sa prebivalištem u Federaciji, naši su konkretno svi u Sarajevu. Prvi šok je bio kad je kanton Sarajevo donio odluku da će da isplati subvencije u vidu plata za sve zaposlene u Kantonu Sarajevo koji su odlukom kriznog štaba zatvoreni  tu smo se malo ponadali i niko nije davao otkaze tim ljudima, mi smo vjerovali u tu njihovu priču, ko ne bude davao otkaze može da računa na pomoć Vlade itd. Sad smo tu gdje smo, potpuno prevareni", kaže Ognjen Milinčić, direktor "Interactiv d.o.o."

U Privrednoj komori Republike Srpske smatraju da je i u ovu priču politika umiješala svoje prste. Poručuju da će pored apela na Vladu FBIH da promijeni Uredbu, ići i korak dalje.  

"Razgovarali smo i sa predsjednikom komore Federacije koji je podržao našu inicijativu  koji je takođe u ime privrednika FBIH uputio dopis Vladi FBIH i ukoliko to ne urodi plodom, ukoliko se ta Uredba ne promijeni, mi ćemo biti prinuđeni da u ime naših privrednih društava pokrenemo pitanje ocjene ustavnosti pomenute Uredbe. Smatram da je Uredba neustavna i da ona treba da bude stavljena van snage, ukoliko je Vlada FBIH sama ne promijeni", kaže Goran Račić, predsjednik područne privredne komore Banjaluka. 

S druge strane, odlukom Vlade Republike Srpske, sve firme koje ovdje posluju i plaćaju poreze i doprinose imaju isti tretman. Iz Poreske uprave Srpske poručuju da od prava na subvenciju nisu isključene firme sa sjedištem u FBIH, a rade u Sprskoj.

"U Republici Srpskoj pravo na isplatu doprinosa za mart, najniže plate sa doprinosima za april i doprinosa za maj, kao i druge mjere podrške, ostvaruju svi poslovni subjekti na teritoriji Republike Srpske bez razlike, što znači da podršku Vlade Republike Srpske mogu ostvariti i poslovne jedinice poslovnih subjekata iz Federacije BIH i Brčko distrikta", poručuju iz Poreske uprave Republike Srpske.

Cilj ove mjere je da se pruži podrška očuvanju broja zaposlenih i da se na taj način privrednicima i radnicima u Srpskoj ublaže ekonomske posljedice krize izazvane korona virusom, što u FBIH, po svemu sudeći, nije slučaj.