Novoizgrađeni objekat i dalje zjapi prazan

Nema smetnje za otvaranje BH zatvora

  • 13.02.2019. 20:02

Nema smetnje za otvaranje BH zatvora, ali novoizgrađeni objekat i dalje zjapi prazan. 

Savjet ministara u tehničkom mandatu, imao je juče priliku da započne proceduru za otvaranje objekta, ali je to po ko zna koji put skinuto sa dnevnoga reda. Na inicjativu ministra pravde, danas je održan sastanak Kolegijuma Savjeta ministara BiH. Obećano je da će zatvor u Istočnoj Ilidži biti jedna od glavnih tema na sljedećoj sjednici, ali tek nakon jučeračnjih dešavanja u Lepenici.

“O datumima je teško govoriti, ono što sam ja rekao cijeloj javnosti da ćemo se potruditi čim prije, jer već predugo čekamo da se jedna ovakva institucija otvori, bili smo i svjedoci juče kako se završilo, kakvi se ljudi kreću BiH i da mi trebamo nasušno jednu takvu instituciju i mi ćemo iz ministartsva pravde učiniti sve da to bude čim prije", kaže Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

I dok opremljeni zatvor stoji prazan, minisartsvo pravde BiH kaznenopopravnim zavodima u Republici Srpskoj i FBiH, godišnje doznači 4 miliona maraka za usluge služenja kazni. Sredstva se izdvajaju i za održavanje novoizgrađenog objekta od 24 hiljade kvadrata, a sve zbog nesuglasica oko uprave koja treba da preuzme vođenje zatvora. 

HDZ insistira da zatvor vodi dosadašnje rukovodstvo do konkursa i novog saziva ministara, dok SDS želi da postavi svoj kadar.

“Jeste tačno je da sam ja u svim razgovorima koji su se ticali kadrova insistirao na tome da taj kadar odnosno prvi čovjek bude iz reda srpskog naroda", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Kada govorimo o menadžmentu koji je do sad radio, ja bih bio sretan da oni ostanu i prihvate ponudu da odrade ovaj dio posla koji je ostao, a koji je potreban da bi se stavio zatvor u funkciju", rekao je Grubeša.

Situacija u vezi sa BH zatvorom najbolje ilustruje paradoks blokade prilikom formiranja Savjeta ministara BiH. Do sada nije bila praksa da o nekim od najvažnijih funkcija odlučuju ministri u tehničkom mnadatu.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!