Potrebne izmjene zakona

Nema sankcija za zloupotrebe javnih nabavki

  • 30.05.2019. 19:12

Evropska komisija utvrdila je da su procedure nabavki u BiH pripremljene samo do određenog nivoa. Činjenica je i da nema sankcija za zloupotrebe javnih nabavki, jer ih pravosudne institucije tretiraju samo kao prekršaje. Iz Republike Srpske od 2014. godine bilo je više inicijativa za ocjene ustavnosti i izmjene tog zakona, kaže predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Neophodno je, kaže predsjednik Parlamenta Republike Srpske, i da se uklone nedostaci zakona koji bi spriječili korupciju u javnim institucijama na svim nivoima vlasti.  

"Nije riješio ono pitanje koje je trebalo da se riješi, a to je pitanje korupcije i kriminala kroz te zakone i primjenu tih zakona o javnim nabavkama. Mislim da se tu može mnogo uraditi, da bi to bilo efikasnije i pouzdanije i sa manje problema u samoj praksi," rekao je Čubrilović.

Žalbe na tendere, po sadašnjem zakonu, javne nabavke mogu neograničeno da zaustavljaju, zbog čega su onemogućavane gradnje, pa čak i nabavke lijekova. Pravnici smatraju da se i odluke po žalbama donose proizvoljno i bez kvalitetnih obrazloženja, a da ih često preinače i sudovi. Osim toga, smatraju i da bi trebalo izmijeniti postupak izbora članova Kancelarije za razmatranje žalbi, kako bi u njoj bili isključivo stručni ljudi. Pored toga, tvrde, da je i nadležnost Republike Srpske prenesena na nivo BiH.

"Suviše je centralizovan sistem, u smislu da Sarajevo, odnosno Kancelarija za razmatranje žalbi odlučuje o najvećem broju predmeta u Sarajevu, a onda kasnije se upravnim sporovima ta rješenja Kancelarije pobijaju pred Sudom BiH. Smatram da bi bilo mnogo logičnije da se decentralizuje odlučivanje Kancelarije za razmatranje žalbi, ali i da Republika Srpska vrati svoju nadležnost u tom pogledu," kaže Nemanja Šikman, pravnik.

Nedostataka su svjesni i u Agenciji za javne nabavke BiH, ali poručuju da poštuju važeći Zakon. Godinama su procedure javnih nabavki na udaru kritika i Kancelarije za reviziju institucija BiH. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос