Sjednica otkazana zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje

Nema političkih uslova za zasjedanje PD PS BiH

  • 11.04.2019. 19:11

Tačno je da je SDA na jučerašnjem sastanku tražila formiranje novog ministarstva u Savjetu ministara, ali SNSD neće pristati na nešto što se protivi Ustavu i zakonu. Poručio je to danas šef SNSD-ovog kluba u PD PS BiH, Staša Košarac.

Uslovljavanja Bošnjaka neće proći, kaže Košarac i Bakiru Izetbegoviću i njegovj stranci poručuje da, ukoliko u Savjetu ministara žele nekog iz DF, prepuste jedno od svojih ministarskih mjesta. 

"To nije u skladu sa Dejtonom, nije u skladu sa ustavom BiH i apsolutno je za nas neprihvatljivo. Praviti neku matemnatiku da bi neki Bošnjak iz SDA ostao u Savjet ministara, ili praviti matematiku da bi neko iz reda ostalih iz DF-a uđe u Savjet ministara, a pritom kršiti Ustav, moraju tražiti druge partnere", istakao je Staša KOšarac, šef SNSD-ovog kluba u PD PS BiH. 

SDA je, kaže Košarac, tražila formiranje ministarstva poljoprivrede. Izetbegovićevo uslovljavanje i taktiziranje su, poručuje, doveli do toga da Parlament BiH nema formirana tijela, i uslove za rad. Upravo zato su još juče u SNSD-u najavili da neće prisustvovati za danas najavljenoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma. Tako je i bilo. Na sjednicu nisu došli srpski poslanici, nije bilo kvoruma za odlučivanje, pa je sjednica otkazana.

"Pet poslanika može tražizi sazivanje vanredne skupštine, što je i urđeno, nažalost, nismo imali dostavljen sveobuhvatan materijal od strane Savjeta ministara, na kojem bi ova rasprava se vodila, ali pored toga cijenim da je trebalo održati sjednicu i trebalo voditi raspravu oko ove krize migrantske", istakao je Adil Osmanović, poslanik SDA u PD PS BiH i ministar u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

SDA je ta koja postavlja uslove i blokira imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, kaže Nenad Stevandić, šef srpskog kluba parlamenta BiH. Odgovornost nije na srpskim poslanicima, i upravo zato sjednicama ne možemo prisustvovati, kaže Nenad Stevandić.

"Oni traže da mi zanemraimo tu činjenicu da su prekršili zakon neimenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara i ospravanjem rada komisije za izbor predsjedavajućeg i da formiramo radna tijela koja bi davala legitimitet onima koji su ne samo izgubili izbore, nego nemaju više legitimitet ni da vode izbore", naglasio je Nenam Stevandić, šef srpskog kluba parlamenta BiH. 

Hitnu sjednicu Predstavničkog doma PS BiH, zatražili su poslanici SDP-a, SBB-a i SDA. Na dnevnom redu trebalo je da se nađe informacija Savjeta ministara u tehničkom mandatu o migrantima u BiH, te informacija Kolegijuma parlamenta o razlozima neimenovanja članova delegacije BiH u palamentu Savjeta Evrope. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.