Nema podrške iz Sarajeva Izetbegovićevim izjavama

  • 21.04.2021. 19:44

Bošnjaci bi mogli da odustanu od evropskog puta BiH. I to zbog sve većeg uticaja Turske i radikalnog Islama. Stoji to u slovenačkom non pejperu koji ovih dana izaziva salve reakcija u regionu.

"Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primer Turske). Velika većina Bošnjaka podržava evropski put BiH, ali u naglom porastu uticaja Turske i radiklanog islama, situacija bi se mogla pogoršati u sledećoj deceniji", stoji u non pejperu.

I dok uglavnom svi lideri na Zapadnom Balkanu zagovaraju očuvanje postojećih granica, ili mirni razlaz, upravo bošnjački lider prijeti ratom. Nije mu prvi put. Ali jednako zabrinjava. Da ironija bude veća, SDA od PIC-a traži da uvede sankcije srpskom članu Predsjedništva, zbog, kako kažu, secesionističkih izjava. Za razliku od Bakira Izetbegovića, koji bi ratovao, Milorad Dodik, ponovo poziva na razgovor. 

"Zato je naša inicijativa, daj da razgovaramo, je potpuno suprotna od onog što rade muslimani. Njihova vizura i pogled na svijet je takva da su rekli na kongresu SDA, da se zalažu za Bosnu koja nema entiteta, i treba da se ukine Republika Srpska", istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Očigledno je ipak da je Bakir Izetbegović u svom zveckanju oružjem sve usamljeniji. Ni dan nakon sramne izjave nije dobio podršku iz Sarajeva. Naprotiv, iz drugih bošnjaćkih stranaka stiže i osuda. 

"Bošnjački politički faktor, koji je naslijedio od svog oca i svih Bošnjaka, doveo je na najniži mogući nivo. Legalistički se, također, postavlja pitanje čemu onda Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, ako se jedan stranački ili umišljeni nacionalni lider unaprijed nudi kao jedini mogući komandant", rakao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. 

Niko nije lud da ratuje zbog Izetbegovićevih frustracija, jasna je SNSD-ova Sanja Vulić. A frustracija je, kaže, mnogo. 

"Ne vjerujem da potoji ijedna majka koja će dozvoliti da joj sin ide u rat zbog frustracija jednog pojedinca. Izetbegović očito ima sam sa sobom problem jer je izgubio vlastz u Sarajevu, ne može da posloži stvari u svojoj stranci, ima problem sa svojom suprugom koja ne želi da se pomjeri sa mjesta direktora UKCS", istakla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.  

Simptomatično je i da Izetbegović ratne strasti rasplamsava nakon objave izvještaja o stradanju Srba u Sarajevu. Protjerivanje srpske zajednice, tada je piše u dokumentu, bila očigledna strategija SDA. Pitanje je da li je mlađi Izetbegović naslijedio i strategiju svog oca, Alije Izetbegovića, pa ambicije o protjerivanju Srba proširio na čitavu BiH. Ako jeste, treba da zna da bez Srba, koje sramno naziva genocidašima, BiH ni nema.