UIO

Nema dogovora o koeficijentima i isplati duga

  • 14.12.2018. 12:52

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas na sjednici u Mostaru odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina.

Iz UIO je saopšteno da se time pomaže proizvodnja u rudnicima, termoelektranama, željezničkim poduzećima i domaćoj privredi. 

"Prednacrt zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, koji je pripremila UIO radi usklađivanja sa evropskim direktivama, dobio je danas podršku Upravnog odbora nakon čega će u daljoj proceduri biti kreiran nacrt ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja", navodi se u saopštenju. 

Iz UIO napominju da nije bilo saglasnosti među entitetskim predstavnicima za podršku odlukama koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, ali i za ovu godinu. 

Nije usvojena ni odluka o utvrđivanju privremenih koeficijente za raspodjelu sredstava u periodu od oktobra do decembra ove godine, navodi se u saopštenju. 

Članovi UO nisu postigli saglasnost o prijedlogu UIO o rješenju u vezi sa izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske, po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM glavnice uz pripadajuću kamatu zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini. 

Upravni odbor usvojio je odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2019. godinu, koja će biti upućena u dalju proceduru Savjeta ministara, te odluku o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2019. godine koja iznosi 12 odsto i odnosi se na određena carinska dugovanja. 

Na današnjoj sjednici razmatrana je informacija o stanju i aktivnostima UIO BiH za devet mjeseci ove godine, gdje se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a.

Тагови: