Rok ističe sutra

Ne očekuje se da izborni pobjednici u BiH formiraju vlast

  • 04.09.2019. 19:05

Izborni pobjednici ni sutra neće ući u formiranje Savjeta ministara BiH, kako je to predviđeno Sporazumom o formiranju vlasti, čiji rok ističe sutra – poručuju to iz Republike Srpske. 

Imenovanje  predsjedavajućeg Savjeta ministara i Željko Komšić i Šefik DŽaferović i dalje  uslovljavaju slanjem Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a, iako to nije sadržano u principima Sporazuma koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, i tu nema mjesta za pregovore, kaže predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. To je manipulisanje ustavnom pozicijom Republike Srpske, kaže Cvijanović, na šta niko nema pravo. 

"To pokazuje da su mnogi rokovi istekli za BiH i da ono što bi trebalo da bude primarno pitanje da nakon što održite izbore, provedete, implementirate izborne rezultate, da tu imamo evo toliki problem, gotovo da traje godinu dana, nezamislivo. S obzirom da imate jasno pozicionirane pobjedničke partije, da imate jasnu matematiku kad je u pitanju parlamentarna većina. Dakle, ovdje je otvoren prostor za razne spekulacije, prvo otvoren je prostor da se urušava dodatno povjerenje u BiH, i to je definitivno tako", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

O kršenju demokratskih načela i izborne volje u BiH, Ujedinejna Srpska obavijestila je evropske državnike, parlamentarce, ministre, lidere političkih partija s molbom da pomognu isprovođenje izborne volje građana Republike Srpske. Jasno se u pismu navodi i da bošnjački političari pokušavaju da BiH priključe NATO-u bez političkog odlučivanja, referenduma, i nepoštovanjem volje građana Republiek Srpske. 

"Ovo iz jednog prostog razloga zato što neformiranje vlasti je dovelo do jedne krize u BiH. S tim postoji alibi sadašnjem Savjetu ministara da ništa ne radi i da ne preduzima čak ni svoje redovne aktivnosti i redovne poslove koje treba da podrži. Takođe, želim da kažem i ovo, Ujedinjena Srpska i njeni poslanici će u Narodnoj skupštini Republike Srpske  će sigurno podržati inicijativu gospodina Dodika ukoliko ona dođe", kaže Milan Petković, potpredsjednik Ujedninjene Srpske.

Delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić podsjeća da je SNSD uradio sve da se vlast formira. Šta će biti sljedeći korak SNSD-a, još nije jasno, ali zadnju riječ imaće Narodna skupština Republike Srpske.

"Prva stvar koju SNSD garantuje da ni na koji način ne smiju odovesti u pitanje mir, to je prvi zadatak. Drugi, da se svaki potez sljedeći mora dobro analizirati, osmisliti i odobriti od strane Narodne skupštine i u tom slučaju ta jpotez bi bio obavezujući za srpske predstavnike u institucijama BiH", kaže Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skup[tine BiH .

Sporazum o formiranju vlasti 5. avgusta potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA. Tada je precizirano da BiH nastavlja saradnju sa NATO-om, ali nikako priključivanje Alijansi. Precizirano je i da formiranje vlasti treba da bude okončano do 5. septembra, ili sporazum prestaje da važi. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб