Mustafa Tučuć želi da svjedoči

Ne može da nosi na duši ubistvo dječaka Slobodana

  • 02.11.2018. 13:38

Tužilac Miroslav Јanjić predložio je da na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, pred Sudom BiH bude saslušan Mustafa Tučić koji ga je, kako je rekao, kontaktirao jer "kao vjernik ne može da nosi na duši ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka" i želi da iznese činjenice o tome.

"Јa sam vjernik, dva puta sam išao na hadž i ne mogu da nosim taj haram", citirao je Јanjić danas Tučićeve riječi na statusnoj konferenciji. 

Јanjić je rekao da Tučić tvrdi da je optuženu Elfetu Veseli viđao u uniformi i da je u Bajrićima postojao Diverzantski vod koji je vodio optuženi Halilović. 

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu da u fazi replike u slučaju protiv Halilovića i Veselijeve sasluša četiri svjedoka čiji će iskazi pobiti navode svjedoka odbrane da u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice, nije postojala vojna formacija, da Halilović nije bio komandant Diverzantskog voda, te da je Veselijeva u tom periodu bila civil. 

Za drugog predloženog svjedoka, Fahrudina Demirovića naveo je da u momentu podizanja optužnice on nije bio dostupan organima BiH, te da je po izručenju iz Irske, odmah saslušan. 

Tužilac je predložio i saslušanje autora knjige "Zvornik od izbora do Dejtona" Mirzeta Hamzića čiji dio sadrži činjenice koje se odnose na ovaj postupak. 

Predložen je i Šemsudin Salihović, autor knjige "Nikad ne zaboravi Cersku" koja, prema Јanjićevim riječima, sadrži odlučne i značajne činjenice za ovaj postupak. 

Odbrane optuženih usprotivile su se ovim prijedlozima Tužilaštva, navodeći da su navedeni svjedoci trebalo da budu saslušani u fazi iznošenja njihovih dokaza. 

Branioci Lejla Čović i Mirna Delalić smatraju da tužilac nije ponudio dokaze da ga je Tučić sam kontaktirao, te da je za navedene knjige, koje su izdate prije deset, odnosno 20 godina, trebalo da zna u toku istrage. 

Odgovarajući na prigovore odbrana, tužilac Јanjićrekao je Sudu da Tužilaštvo nikako nije moglo znati "da negdje na Kula gradu kod Zvornika postoji čovjek koji želi da svjedoči o ubistvu dječaka". 

Јanjić je ponovio da ga je Tučić svojevoljno kontaktirao jer kao vjernik ne može da nosi na duši ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka. 

Јanjić je dodao da je Tužilaštvo tek nakon podizanja optužnice saznalo da u Bošnjačkom institutu postoje knjige Mirzeta Hamzića i Šemsudina Salihovića. Da su za njih saznali prije toga, istakao je da bi dijelove koje se odnose na dešavanja u Bajrićima, sigurno naveli u optužnici. 

On je rekao da autori knjiga ne moraju biti saslušani u istrazi, ističući da je najvažnije da oni budu saslušani na glavnom pretresu. 

Sud će u toku naredne sedmice donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva i odrediti termin za naredno ročište. 

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice. 

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem. 

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.