Dragomir Jovičić

Ne iznenađuje ako agencije BiH prisluškuju Dodika i Vučića

  • 04.09.2018. 11:13

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić rekao je Srni da ne zna da li neko iz obavještajnih agencija BiH prisluškuje predsjednike Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, ali da ga tako nešto ne bi iznenadilo, budući da BiH sistemski ne funkcioniše.

Jovičić je rekao da nije dobro što je u BiH moguće da svako ko ima službu i tehniku može sebi dati pravo da prisluškuje koga hoće, ali i istakao da nije zakonito i ustavno ni običnog građanina stavljati pod prismotru bez poštovanja procedura, valjanih razloga i validne odluke nadležnih organa, posebno pravosudnih. 

"Obavještajne agencije BiH ne mogu nikoga pratiti i prisluškivati bez valjane i utvrđene zakonske procedure, a pogotovo nosioce političkih funkcija, poput predsjednika Srpske. I to ne može trajati beskonačno. Određuje se na tri mjeseca, uz posebne uslove i razloge da se to produži", rekao je Jovičić, komentarišući izjavu Dodika da je godinu i po dana pod mjerama Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ i da će predočiti javnosti dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva Srpske i Srbije. 

On je ocijenio da u neorganizovanoj zemlji, kakva je BiH, može svako da se ponaša kako hoće, jer nema jasno definisane situacije. 

"Čim je država neorganizovana, imamo i devijacije državnog aparata. Nemamo jasno definisan sistem i imamo neuređeno pitanje podjele nadležnosti između unutrašnjih organizacionih jedinica", objasnio je Jovičić. 

On je podsjetio da u složenoj zemlji kakva je BiH "ne možete imati službu koja samovoljno može da sluša pripadnike jednog, drugog ili trećeg naroda, a da to nije usaglašeno". 

"Ne funkcioniše ni parlamentarna komisija za nadzor nad OBA... Vlast BiH je od četiri godine mandata, gotovo tri provela u tehničkom. Normalno je da se dešavaju razni problemi i propusti jer imamo nakaradno organizovanu državu. Zato je moguće i da neko privatizuje neke organe da rade za neke lične ili političke interese, a ne za građane", istakao je Jovičić. 

On smatra da BiH mora biti organizovana kao Švajcarska i NJemačka, što znači da u nižim teritorijalnim organizacijama, u ovom slučaju entitetima, mora biti sva moć, a na nivou BiH samo predstavljanje države. 

"Kada se vlast u skladu sa Dejtonoskim sporazumom vrati na nivo entiteta, onda će biti mnogo manje zloupotreba nego sada", poručio je Jovičić. 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je prisluškivanje čisti neprijateljski čin i da bi OBA trebalo da odgovara i rukovodstvu Srpske, kojem nikada nije dostavila nijedan izvještaj.