Savjet ministara BiH

Ne dnevnom redu nema državnog zatvora

  • 21.12.2018. 07:40

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara, zakazane za danas nema tačaka koje se odnose na prijedloge odluka o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i o otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Savjet ministara trebalo je ove tačke da razmatra na prošloj sjednici, održanoj 13. decembra, ali su one, prema najavi na internet stranici Savjeta ministara, skinute sa dnevnog reda. 

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je odluke o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, koje su u posjedu Srne, i iz koji se vidi da će ta institucija da radi bez rukovodstva i nadzora. 

U odluci o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke. 

Na koji način će se vršiti kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno iako je riječ o velikom broju radnih mjesta - prema procjenama u tom zatvoru radiće oko 200 zaposlenih. 

Savjet ministara će na sjednici razmatrati Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i Prijedlog odluke o odobravanju grant sredstava za obezbjeđenje humanitarnih potreba migranata smještenih u centrima u Salakovcu putem Crvenog krsta/križa grada Mostara. 

Na dnevnom redu sjednice je Nacrt drugog amandmana na Sporazum o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom i u vezi sa drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u BiH, sa Osnovama za zaključivanje navedenog amandmana. 

Pred ministrima će se naći Prijedlog odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2019. godinu, Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2018. godine i Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2014-2017. godina i januar-juni 2018. 

Biće riječi o prijedlogu odluke o načinu korištenja sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH. 

Savjet ministara razmotriće informaciju o problemima u radu Agencije za osiguranje u BiH. 

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o izmjeni odluke o agentu i Kancelariji Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, o razrješenju agenta Savjeta ministara i njegovog zamjenika pred Evropskim sudom za ljudska prava, te rješenja o imenovanju vršioca dužnosti agenta i vršilaca dužnosti zamjenika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava. 

Savjet ministara zadužio je Agenciju za državnu službu da poništi javni oglas za prijem rukovodećih državnih službenika u Kancelariji agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i da raspiše novi konkurs. 

Početak sjednice Savjeta ministara zakazan je za 10.00 časova.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)