Milorad Dodik

Ne bježimo od dijaloga da se riješe mnoga pitanja u BiH

  • 05.03.2020. 15:46

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom o novonastaloj situaciji u BiH nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, za koju je Dodik rekao da je neprihvatljiva za srpske predstavnike u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Ustavni sud BiH, kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, treba da stavi u istu ravan Republiku Srpsku kao i Federaciju BiH i Brčko distrikt.

Dodik je naglasio da će srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH biti prisutni, ali da neće glasati kada se bude odlučivalo sve dok se pitanje u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH ne riješi, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Predložili smo Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji treba da ide u redovnu proceduru i čijim usvajanjem može da se riješi ova kriza. Mi, kao što vidite, ne bježimo od dijaloga i načina da se riješe mnoga pitanja", istakao je Dodik i dodao da situacija u ovom momentu nije ni malo obećavajuća.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalio je Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu za odlučnosti da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da dođu u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Turski ambasador informisao je srpskog člana Predsjedništva BiH o problemima u vezi sa migrantima, naglašavajući da je migrantski problem dobrim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije.

"Turska nema strpljenja za dvoličnost EU", istakao je Koč.