Lazar Prodanović

NATO ne bi primio BiH u ovakvom stanju

  • 07.06.2019. 22:44

NATO savez ne bi primio BiH u ovakvom stanju i kada bi svi politički subjekti izrazili želju da zemlja postane član te alijanse, kaže delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović.

On navodi da je besmisleno uslovljavati konstituisanje izvršne vlasti zbog tehničkih pitanja i ističe da je u interesu svih u BiH da, u skladu sa ustavnom pozicijom, bude predložen mandatar za Savjet ministara i onda u skladu sa poslovnikom popunjen Savjet ministara. 

Prema njegovim riječima, razumljiv je odnos Bošnjaka i Hrvata prema Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), Godišnjem nacionalnom programu BiH (ANP), ali bi Hrvati i Bošnjaci, posebno Bošnjaci, morali da u većoj mjeri razumiju stav srpskog naroda i Republike Srpske. 

"Nepotrebno je miješati dva nespojiva pitanja, jer bi svako imao na agendi previše pitanja koja neko treba da ispuni, a to sve uslovljavati prijedlogom za mandatara Savjeta ministara koji pripada srpskom narodu. Nepotrebno je to tako rješavati", rekao je Prodanović za Televiziju N1. 

On je dodao da predstavnici Republike Srpske u zakonodavnim institucijama BiH ne osporavaju u bilo kojem smislu dosadašnju saradnju sa NATO-om. 

Prodanović je naglasio da je u vezi sa kandidatskim statusom za BiH značajno to što će u prvoj polovini naredne godine Hrvatska predsjedavati EU i da u tom periodu budu realizovane značajne aktivnosti za BiH. 

"Smatram da je interes Hrvatske stabilna BiH. Mi imamo uslovno pozitivno mišljenje sa 14 primjedbi koje bi zvaničnici u BiH trebalo da poboljšaju u narednom periodu. U sličnoj situaciji smo kao neke zemlje koje pretenduju da dobiju status kandidata, a najočiglednije je to u slučaju Albanije i mislim da bi svi političari u BiH trebalo da porade na vladavini prava", naveo je Prodanović.  

Тагови: